Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Zakon o zabrani pobačaja stupio na snagu u Teksasu

Ljekari i grupe za ženska prava žestoko su se usprotivile ovom zakonu

U američkoj saveznoj državi Teksas stupio je na snagu zakon koji zabranjuje abortus već od šeste sedmice trudnoće, javlja ABC News.

Zakon koji je na snazi od danas zabranjuje pobačaje od onog momenta koji borci protiv pobačaja nazivaju znaci otkucaja srca fetusa, za šta medicinska struka kaže da je sasvim pogrešno tumačenje medicinskih činjenica.

Navedeni zakon, jedan od najrestriktivnijih ikad u SAD-u, stupio je na snagu nakon što Vrhovni sud nije odgovorio na žalbu klinika, pružatelja usluga pobačaja.

Ljekari i grupe za ženska prava žestoko su se usprotivile ovom zakonu.

On daje svakom pojedincu pravo da tuži ljekare koji izvrše pobačaj nakon isteka roka od šest sedmica.

Takozvani “Zakon o otkucajima srca” potpisao je u maju guverner Teksasa, Greg Abbott.

Međutim, grupe za zaštitu prava žena, uključujući organizaciju Planirano roditeljstvo i Američku uniju za građanske slobode (ACLU), zatražile su da Vrhovni sud SAD-a blokira ovaj, u najmanju ruku problematičan i diskriminatoran zakon.

U srijedu ujutro, ACLU je potvrdio da sud ,,nije odgovorio na naš zahtjev”, dodajući, ,,Svaki pristup i pravo na pobačaj su upravo oduzeti milionima žena.”

Grupa, koja kaže da se do 90 posto pobačaja u Teksasu obavi u periodu nakon šest sedmica trudnoće, opisala je zakon kao ,,očigledno neustavan”.

Američka organizacija koja se bori za zdravstvena prava žena, Planirano roditeljstvo također je osudila zakon koji je stupio na snagu.

U svom saopćenju na Twitteru naveli su da ,,bez obzira na sve, mi ne odustajemo i nastavljamo se boriti. Svako zaslužuje pristup pravu na pobačaj.”

Vrhovni sud SAD-a i dalje ima ovlasti da ukine navedeni zakon u kasnijoj fazi.

Teksaški zakon primjenjuje zabranu neuobičajenim pristupom: ovlašćuje svakog privatnog građanina da tuži svakoga ko ,,pomaže i asistira ilegalnom pobačaju”.

Zakon navodi izuzetak samo u slučaju hitne medicinske pomoći, koja zahtijeva pisani dokaz ljekara, ali ne i za trudnoće koje su posljedica silovanja ili incesta.

Žene u državi Teksas koje se nađu u situaciji da žele obaviti pobačaj nakon šest sedmica trudnoće morat će putovati preko državnih granica, ili – prema procjeni Guttmacherovog instituta – u prosjeku 399 kilometara (248 milja).

Teksaški zakon samo je jedan u nizu napora proteklih godina da se ograniči pravo na pobačaj u državama pod kontrolom republikanaca.

Tri druga zakonska rješenja u saveznim državama Idaho, Oklahoma i Južna Karolina – od ove godine sadrže limit na šest sedmica trudnoće, a svi su zasad zaustavljeni na sudu jer su u toku pravne bitke, tako da zakoni tek trebaju stupiti na snagu.

Prema Institutu Guttmacher, 2021. godine već je primijenjeno više ograničenja u bilo kojoj godini od odluke Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Wade prije gotovo 50 godina.

Pristalice ovih mjera ohrabrene su sastavom Vrhovnog suda, koji trenutno ima šest konzervativaca u svom sastavu i time čine većinu.

Od odluke Vrhovnog suda iz 1973. u predmetu Roe protiv Wade, američke žene imaju pravo na abortus sve dok fetus nije samoodrživ – odnosno ne može preživjeti izvan materice. To je obično između 22 i 24 sedmice trudnoće.

Takozvani zakon o otkucaju srca zabranjuje abortuse nakon šest sedmica trudnoće – a to je period kada mnoge žene čak i ne znaju da su trudne. Američki koledž opstetričara i ginekologa pojasnio je da je izraz ‘otkucaji srca’ pogrešan, te da je ono što se u ovoj fazi otkriva ,,dio fetalnog tkiva koje će postati srce kako se embrij razvija”.

Amerikanci koji se zalažu za pravo na izbor izrazili su strah da će se, ako im se ukaže prilika, većina viših sudova odlučiti za poništenje federalnog prava na pobačaj. To ne bi učinilo pobačaj ilegalnim u cijeloj zemlji, već bi tu odluku vratilo svakoj od država da o njoj odlučuje pojedinačno.

Neke države predvođene demokratama, poput New Yorka, donijele su mjere za zaštitu pristupa abortusu u slučaju ovakvog scenarija.