Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saksonija

Stranka Angele Merkel pobjednik regionalnih izbora u Njemačkoj, desničari u padu

Izbori su održani juče u njemačkoj saveznoj državi Saksoniji-Anhalt, u kojoj je oko 1,8 miliona građana s pravom glasa

Kršćansko-demokratska unija (CDU), stranka njemačke kancelarke Angele Merkel ostvarila je pobjedu veću od očekivane i prognozirane na regionalnim izborima 6. juna, što stranci daje vjetar u leđa stranci uoči izbora na državnom nivou u septembru, piše Radio Slobodna Evropa.

Naime, izbori su održani juče u njemačkoj saveznoj državi Saksoniji-Anhalt, u kojoj je oko 1,8 miliona građana s pravom glasa.

CDU je osigurao 37,1 posto glasova u maloj istočnoj državi Saksoniji-Anhalt, što predstavlja značajan porast u odnosu na rezultat stranke na posljednjim izborima 2016. godine, prema preliminarnim rezultatima.

Pobjeda CDU u Saksoniji-Anhalt poticaj je za Armina Lascheta, kandidata stranke za kancelara Njemačke, koji se mučio da postigne zamah otkako je u aprilu izabran za vođu izborne kampanje stranke.

Laschet se takmiči da naslijedi Merkelovu, koja je rekla da će odstupiti s mjesta kancelarke nakon 16 godina na vlasti nakon izbora na državnom nivou 26. septembra.

Premijer Saksonije-Anhalt Reiner Haseloff pridružio se čelnicima stranke CDU koji tvrde da je pobjeda dobar predznak za septembarske izbore.

Rezultat je pokazao kako je krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) spala na 20,8 posto, ali ostat će drugi najveći blok u novom regionalnom parlamentu. Haseloff je rekao da je pad AfD-a “jasna poruka vanjskom svijetu” o ulozi krajnje desnice u njemačkom političkom životu.