Globus

Dvije osobe poginule

Strasbourg: Napadač u bijegu, vojska na ulicama

11/12/2018

Na društvenim medijima počeli su se širiti snimci iz grada

Dvije osobe su poginule, a jedanaest osoba je u kritičnom stanju nakon pucnjave do koje je došlo u centru Strasbourga, javljaju AP i AFP. Informaciju je potvrdio ministar unutrašnjih poslova.

AFP pak dodaje kako je napadač identificiran, ali da je i dalje u bijegu. Reuters dodaje kako je napadač od ranije poznat policiji, a sumnja se da se radi o terorističkom napadu.

AFP javlja kako je protuteroristička jedinica preuzela istragu ovog napada. Osim toga, agencije DPA i AFP javljaju kako je policija pucala na napadača te kako je on uzvratio vatru. Policija je, kako je ranije objavljeno, napravila dva kordona, jedan veći oko božićnog sajma i jedan manji oko katedrale. Vjeruje se da je napadač unutar manjeg kordona.

Kako javlja BBC, prestali su voziti tramvaji, a područje u kojemu je došlo do pucnjave je ograđeno. Prema prvim informacijama, do pucnjave je došlo u blizini Božićnog sajma na jednom od gradskih trgova, Place Kleberu.

Regionale vlasti su potvrdile da je u gradu došlo do incidenta te kako opasna situacija i dalje traje. Ubrzo su se na ulicama Strasbourga našli policajci, specijalci i vojska, a predsjednik Macron je u grad u kojemu je do pucnjave došlo poslao i ministra unutrašnjih poslova.

Lokalni novinar Bruno Poussard na Twitteru je napisao da je čuo desetak pucnjeva u gradskom centru.

Emmanuel Foulon, novinar pri Evropskom parlamentu, napisao je da je došlo do panike u centru grada nakon pucnjave te da su se gradom rasporedili policajci.

Zamjenik gradonačelnika na svom Twitteru je građanima poručio da ostanu u svojim domovima, a na ostajanje u domovima je pozvala i lokalna policija.

Na društvenim medijima počeli su se širiti snimci iz grada nakon napada, u kojima se vidi velik broj policajaca i vojske na ulicama.

Na snimkama s društvenih mreža čuju se vrisci te zvuk sirena vozila hitne pomoći koja jure gradom.

Evropski parlament je zaključan i niko iz njega ne može izaći, niti iko može ući, dok je zastupnicima Parlamenta stigla SMS poruka da ostanu na zatvorenim mjestima radi svoje sigurnosti.

“Čuli su se pucnji i ljudi su trčali na sve strane”, rekao je lokalni trgovac televiziji BFM i dodao da je pucnjava trajala oko 10 minuta.

Izvor iz Evropskog parlamenta izjavio je Hini da su među ubijenima dvojica policajaca i jedan posjetitelj EP-a koji se zatekao na mjestu napada.

I predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je talijanskim novinarima o “više mrtvih”.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.