Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud dodijelio dijete silovatelju kojeg je rodila njegova žrtva

silovanje

Opštinski sud u Zadru dodijelio je krajem prošle godine četvorogodišnje dijete na odgajanje ocu kojeg dijete jedva poznaje i sa kojim nikad nije živjelo, a za koga majka tvrdi da je silovao. Županijski sud u rekordnom roku je reagovao na majčinu žalbu i stavio odluku nižeg suda van snage, zaključivši da Opštinski sud nije uzeo u obzir veliki dio dokaza, do te mjere da čak nije utvrdio ni osnovne životne uslove oca sa kojim bi dijete trebalo da nastavi život.

Međutim, postupak time nije okončan, samo je vraćen na početak. „Sud bi ponovno, kao i u prvom postupku, mogao da odluči da dijete dodijeli tom čovjeku“, priča 37-godišnja Zadranka. U oktobru 2010. godine ona ga je upoznala u jednom društvu muškaraca iz Splita.

Mjesec dana kasnije nazvao je i pozvao na piće. Bio je to, kaže žena, njihov drugi susret. Bilo je kasno poslijepodne kada joj je rekao da se autom vraća iz Rijeke za Split i da prolazi kraj njenog grada.

„Pristala sam. Došao je autom po mene na dogovoreno mjesto. Međutim, nismo stigli do kafića, samo do neke makadamske ceste. Dogodilo se ono što gledate na televiziji ili čitate u novinama i mislite da se vama nikad ne bi moglo dogoditi, jer bi vi ovo ili ono… Meni se dogodilo“, priča.

Došla je kući, u kojoj živi s ocem i majkom, slomljena. Nije otišla u policiju niti se nekom povjerila. „Donijela sam odluku da nikome nikad neću reći da sam bila silovana. Da ću se sama nositi sa tim. Međutim, uskoro sam saznala da sam trudna“, priča ona.

Saznao je i čovjek koji joj je, kaže, to učinio. Počeo joj je, tvrdi, prijetiti, tražiti da pobaci, prijeteći da će, otkrije li kome šta se dogodilo, nauditi njenim najbližima, a ako rodi, tvrdi i djetetu. Međutim, nakon što je rodila, počeo je zahtijevati da viđa dijete.

„Bila sam van sebe. Sama pomisao da vodim dijete tom čovjeku bila mi je užasna. Ali, donijeta je privremena mjera po kojoj otac svake srijede ima pravo da viđa dijete u prostorijama centra za socijalnu zaštitu“, kaže majka.

U međuvremenu, podnijela je krivičnu prijavu za silovanje, ali sud u Zadru obustavio je istragu uz, kako kaže, obrazloženje da je proteklo previše vremena. „On negira da se to dogodilo, a na sudu je tvrdio sve čega se mogao sjetiti – od toga da smo zajedno živjeli do toga da smo imali avanturu“, kaže.

Srijede, kojima je trebalo da odvodi dijete u centar na viđanje s biološkim ocem, postale su, kaže, noćna mora i djetetu, koje tog čovjeka nije poznavalo i nije moglo shvatiti zašto tamo mora odlaziti.

„Ja mu nisam govorila ništa ružno, ali nisam govorila ni lijepo. Nisam govorila ništa. Dijete je reagovalo strašno, bježalo bi, izbijale su mu fleke, umokrilo bi se“, priča.

Stručnim radnicima centra to je išlo na živce – do te mjere da su u novembru prošle godine predložili Opštinskom sudu da se dijete trajno dodijeli ocu! Razlog: majčino opstruiranje viđanja s ocem. Opštinski sud je u potpunosti prihvatio mišljenje centra, ne prihvatajući ništa što je majka tvrdila: odlučio je da se dijete trajno preseli kod oca, u drugi grad, a majci je dodijelio viđanje djeteta rjeđe od uobičajnog – jednom nedjeljno i svaki drugi vikend, bez uobičajne polovine ljetnjih i zimskih praznika.

Kako je kasnije utvrdio Županijski sud, koji je slučaj vratio na početak, ali drugom sudiji, sud čak nije ni provjerio uslove u kojima otac živi, a nije dao ni jedan dokaz kojim bi potvrdio da je djetetu na bilo koji način ugrožen život, zdravlje ili zadovoljenje bilo koje potrebe. Upravo suprotno: iz vještačenja proizlazi da je majka visokoobrazovana, zaposlena, posvećena djetetu, a pomoć joj pružaju i njeni roditelji.

„Centar za socijalnu zaštitu donio je nepravedno mišljenje koje nije u interesu dieteta. Opštinski sud je uvažio njihovo mišljenje, iako to zakonski nije bio obvezan. Drago nam je da je Županijski sud ukinuo odluku po kojoj se dijete dodjeljuje ocu, jer je bila ne samo nelogična nego i suprotna interesima djeteta. Dijete je, naime, oca vidjelo svega nekoliko puta u životu i trebalo da se preseli u stan potpunog neznanca. Ni Centar ni Opštinski sud prije donošenja odluke da će dijete živeti s ocem nisu provjerili najosnovnije stvari, naprimjer uslove stanovanja koje bi dijete imalo kod oca“, kaže advokatica Nataša Erstić Korljan, koja dodaje kako vjeruje da će na ponovljenom postupku ipak biti donijeta pravedna odluka.