Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

22 godine i šest mjeseci

Sud nije imao milosti prema policajcu koji je ubio Georgea Floyda

FACEBOOK-george-floyd-death-1120

Chauvin se branio sa slobode, a nakon što je u aprilu proglašen krivim, ukinuta mu je kaucija i određen pritvor

Bivši policajac Derek Chauvin osuđen je na 22 godine i šest mjeseci zatvora zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u Minesoti u Sjedinjenim Američkim Državama. Ubistvo koje se dogodilo u maju 2020. godine pokrenulo je kasnije proteste širom svijeta zbog rasizma.

Obrazlažući odluku, sudija je izjavio da kazna zatvora od 22 i po godine odražava “posebnu okrutnost” ubistva. Floyd je ubijen 25. maja 2020. godine tokom hapšenja, kada mu je Chauvin devet minuta i 29 sekundi koljenom pritiskao vrat.

Chauvin je ranije proglašen krivim po svim tačkama optužnice. Tu odluku je 20. aprila donijelo 12 članova porote nakon razmatranja iskaza 45 svjedoka, uključujući svjedočenja očevidaca, policajaca i eksperata, uz višesatne video dokaze.

Chauvin se branio sa slobode, a nakon što je u aprilu proglašen krivim, ukinuta mu je kaucija i određen pritvor.

Kako je teklo izricanje presude?

Prije izricanja kazne, sudija je obrazložio zašto je Chauvinu presuđena zatvorska kazna u trajanju od 270 mjeseci ili nešto više od 22 godine.

“Moji komentari će u stvari biti vrlo kratki, a obrazloženje se može naći u pisanoj formi”, rekao je sudija Peter Cahill i pokazao obrazloženje presude na 22 stranice.

On je rekao da je kazna zasnovna na pravnoj analizi, a ne na “osjećanjima ili simpatijama”.

“Međutim, prepoznajem bol u ovoj sudnici i van sudnice”, rekao je sudija Cahill, dodajući da se bol osjeća u cijeloj zemlji.

Sudija je prije izricanja kazne u završnoj riječi rekao da je Chauvin “zloupotrijebio položaj povjerenja i autoriteta”, i da je sa Floydom postupao sa “posebnom okrutnošću”.

Prije izricanja presude, sudu su se obratili članovi porodice Georgea Floyda. Floydov brat Terrence zatražio je maksimalnu kaznu za Chauvin. On se obratio i bivšem policajcu, tražeći od njega da objasni razlog ubistva koje se dogodilo tokom hapšenja.

“Zašto? O čemu si razmišljao? Šta ti je prolazilo kroz glavu dok si držao koljeno na vratu mog brata?” rekao je Floydov brat. Na izricanju presude puštena je i video izjava sedmogodišnje Floydove kćerke koja je rekla da joj otac nedostaje.

Chauvin je na izricanju presude kratko rekao da želi da izrazi saučešće porodici Floyd.

“Zbog pravnih mogućnosti koja su mi na raspolaganju, trenutno ne mogu da dam punu zvaničnu izjavu”, rekao je Chauvin u svom prvom obraćanju pred sudom.

“Ipak, vrlo kratko želim da izrazim saučešće porodici Floyd”, dodao je.

Chauvinovi advokati zatražili su pomilovanje, dok su tužioci tražili kaznu od 30 godina zatvora.

Demonstranti koji su ispred suda u Minesoti čekali presudu i zahtjevali zatvorsku kaznu za Chauvina, emotivno su reagovali nakon što je sudija saopštio konačnu odluku.

Prve reakcije na presudu

PredsJednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je u prvoj reakciji na presudu rekao da nije upoznat sa svim detaljima, ali da mu se kazna “čini primjerenom”. Biden je to izjavio odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka sa zvaničnicima Avganistana u Bijeloj kući.

Porodica Floyd je putem advokata objavila pisanu izjavu u kojoj se navodi da je “ovog puta, policajac koji je pogrešno oduzeo život” Afroamerikancu odgovarao.

Porodica je zatražila “stvarnu i trajnu promjenu” u policijskom postupanju i donošenje zakona koji bi spriječio policijsku brutalnost, uz ocjenu da “iz godine u godinu policija ubija Afroamerikance bez posljedica”.

Glavni tužilac Minesote Keith Ellison izjavio je da je presuda Chauvinu “jedna od najdužih kazni” koju je policajac dobio za primjenu smrtonosne sile. Dodao je da je presuda jedan korak “na putu ka stvarnoj odgovornosti i pravdi”.