Sud ponovno blokirao Todorićevu imovinu

todoric

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda opet je blokirao imovinu osnivača Agrokora Ivice Todorića i četvero njegovih suosumnjičenika, istovremeno odbivši zahtjev Agrokora za blokadom imovine Todorićevih sinova, kćeri i zeta.

Uz Todorića kojemu je blokirana sva imovina, veći dio imovine sudskom je odlukom blokiran Tomislavu Lučiću, Ljerki Puljić, Damiru Kuštraku i Oliviji Discordiji.

Prijedlog za blokadom, odnosno “privremenom mjerom osiguranja imovinskopravnih zahtjeva” odbijen je za Pirušku Canjuga, Ivana Crnjca, Antu Todorića, Mislavu Galića, Hrvoja Balenta, Ivana Todorića, Alojzija Pandžića, Sanju Hrstić, Marijana Alagušića, Ivicu Sertića i Ivu Balent, javila je Hina.

“Osnovana sumnja da su okrivljenici počinili inkriminirana djela, proizlazi iz pravomoćnog rješenja o istrazi Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu”, stoji u odluci suca istrage Krešimira Devčića u četvrtak objavljenoj na e-oglasnoj ploči suda.

Sudac navodi i da je Todorić “sudjelovao u svim inkriminiranim djelima dok su ostali okrivljenici sudjelovali u pojedinim kaznenim djelima”.

Konkretno u rješenju se navodi i sumnja da je Lučić za Todorića, a na štetu Agrokora, sudjelovao u ostvarenju imovinsku korist od čak 1,5 milijarde kuna, Ljerka Puljić 793,4 milijuna, Kuštrak 1,4 milijarde, a Discordia 670,6 milijuna kuna.

U sudskom rješenju navodi se i da je Todorić još 2015. darovnim ugovorom prenio dio nekretnina na svoju djecu kao i da se “radi o okrivljeniku koji je nedostupan pravosudnim tijelima nalazeći se u inozemstvu i koji u potpunosti ignorira ovaj postupak”.

Za ostale osumnjičenike, među kojima su i Todorićeva djeca, sud je zaključio da nije vjerojatno da bi “na bilo koji način pokušali spriječiti, odnosno osujetiti predlagatelja osiguranja u mogućoj naplati svojeg potraživanja”.