sjedinjene američke države

Sudac suspendirao zakon o gotovo potpunoj zabrani abortusa u Teksasu

texas abortion law2

Američki savezni sudac u srijedu je privremeno blokirao Teksasu provođenje kontroverznog zakona koji zabranjuje većinu pobačaja u državi

Sudac okružnog suda naložio je saveznoj državi Teksas u SAD-u da suspendira zakon koji nameće gotovo potpunu zabranu abortusa. Do presude je došlo nakon reakcija administracije predsjednika Joea Bidena, javlja CNN.

Američki savezni sudac u srijedu je privremeno blokirao Teksasu provođenje kontroverznog zakona koji zabranjuje većinu pobačaja u državi.

Zakon koji podržavaju republikanci, a koji je stupio na snagu 1. septembra, nameće gotovo potpunu zabranu pobačaja u Teksasu, čineći ga nastrožijim zakonodavstvom te vrste u Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici u Teksasu stvorili su ,,dosad neviđenu i agresivnu šemu za oduzimanje građanima značajnog i utvrđenog ustavnog prava. Ovaj sud neće dozvoliti niti još jedan dan ovog uvredljivog napada na tako važno pravo – rekao je u svojoj presudi na 113 stranica američki okružni sudac Robert Pitman u Austinu.

Žalbu je podnijela administracija predsjednika Joea Bidena tražeći privremenu zabranu, tvrdeći da ograničenja krše Ustav SAD-a.

Američki državni tužilac Merrick Garland pozdravio je presudu u srijedu kao ,,pobjedu žena u Teksasu i vladavine prava”.

– Najvažnija odgovornost Ministarstva pravosuđa je da brani Ustav. Nastavit ćemo štititi ustavna prava protiv svih koji bi ih pokušali narušiti – rekao je Garland.

Bilo je i drugih, sličnih zakona koji su poništeni posljednjih godina jer su išli direktno protiv značajnu presudu Vrhovnog suda iz 1973. godine u slučaju Roe protiv Wadea. Odluka Vrhovnog suda u tom predmetu donešena prije gotovo 50 godina donijela je ženama garancije da će njihovo pravo na abortus biti zaštićeno.

Konzervativci već dugo vremena traže načine da ponište tu presudu.

U decembru će Vrhovni sud SAD-a saslušati argumente u odvojenom predmetu koji se odnosi na zakon Mississippija koji zabranjuje abortuse nakon petnaeste sedmice trudnoće. Političari u saveznoj državi Mississippi pozvali su Vrhovni sud da poništi navedenu odluku iz 1973. godine.