Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudanski predsjednik stigao kući, odbio zaštitu koja mu je nuđena

al-Bashir

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir vratio se u Sudan iz službene posjete Južnoafričkoj Republici, uprkos činjenici da mu je sud u toj zemlji jučer izrekao zabranu napuštanja zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Bashir je avionom iz Johannesburga doputovao u sudansku prijestolnicu Khartum, gdje ga je ovacijama dočekala grupa od oko 700 pristalica vladajuće Nacionalne kongresne partije.

[pull_quote_right]Sudanski predsjednik Bashir je na predsjedničkim izborima u aprilu ove godine ponovo izabran na tu funkcij[/pull_quote_right]u

Bashir je jučer za AA kazao da je odbio zaštitu koju su mu ponudili neki lideri afričkih zemalja.

“Međunarodni krivični sud je završen slučaj. Samit u Južnoafričkoj Republici je bila njegova sahrana”, kazao je Bashir.

Sud Južnoafričke Republike je jučer izrekao privremenu zabranu izlaska iz zemlje sudanskom predsjedniku Bashiru koji je tamo boravio radi učešća na Samitu Afričke unije.

Međunarodni krivični sud (ICC) je ranije saopćio da je već u dva navrata traženo hapšenje sudanskog predsjednika i da su vlasti Južnoafričke Republike pozvane da to učine.

Južnoafrička Republika je članica ICC-a i ima pravo da vrši ovakva hapšenja.

Sudanski predsjednik Bashir je na predsjedničkim izborima u aprilu ove godine ponovo izabran na tu funkciju, a na ICC-u se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. ICC je 2009. i 2010. godine u dva navrata zatražio hapšenje Bashira, koji se tereti da je odgovoran za stradanje hiljada nevinih civila tokom sukoba u Darfuru.