Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška nesreća

Sudar vozova u Češkoj: Četvoro poginulih i deseci povrijeđenih. Pojavio se i snimak

sudar vozova ceska
Foto: Screenshot/ X

Nadzorna kamera je snimila trenutak sudara. Na snimci se vidi voz kako se kreće prugom, prije nego što se začuje jeziv i zaglušujuć zvuk sudara

U sudaru putničkog i teretnog voza u češkim Pardubicama kasno sinoć poginule su četiri osobe, a 23 su povrijeđene, prenose češki mediji.

Navodi se kako se brzi voz iz Praga za slovačke Košice, s oko 200 putnika, sudario s teretnim vozom u Pardubicama, oko 100 km istočno od češke prijestolnice. Glasnogovornica lokalnih spasilačkih službi je za češku televiziju izjavila kako ima i teško povrijeđenih.

Ministri stigli na mjesto nesreće

Prema Upravi željeznica, vozovi su se sudarili na novoj stanici Pardubice Centrum, a sudar je prekinuo saobraćaj na koridoru prema Moravskoj, navodi se na web-stranici čeških željeznica. Prema objavljenim fotografijama i videosnimcima, vozovi su se sudarili frontalno, a najmanje je jedan vagon putničkog voza iskočio iz tračnica i djelimično se prevrnuo.

Nadzorna kamera je snimila trenutak sudara. Na snimci se vidi voz kako se kreće prugom, prije nego što se začuje jeziv i zaglušujuć zvuk sudara.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i ministar saobraćaja Martin Kupka odmah su stigli na mjesto nesreće. Rakušan je naveo da je brzi putnički voz pripadao privatnoj firmi RegioJet. Dodao je da niko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Ministar saobraćaja Martin Kupka rekao je da se glavna pruga između Praga i istočnog dijela zemlje mora zatvoriti dok vlasti istražuju sudar. “Ne možemo i nećemo nagađati o uzroku nesreće”, poručio je. Državna željeznička kompanija Češke željeznice saopćila je da će pruga vjerovatno ostati zatvorena najmanje 24 sata “zbog razmjera nesreće”.

Tragediju je komentarisao i premijer Petr Fiala. “Sudar dvaju vozova u Pardubicama velika je nesreća. Svi mislimo na žrtve i stradale. Izražavam iskreno saučešće svim preživjelima”, poručio je na mreži X.

Poginule osobe još uvijek nisu identificirane. Prema lokalnoj novinskoj agenciji CTK, obojica strojovođa su preživjela.