Globus

Japanski premijer

Suga prvi strani čelnik na sastanku s Bidenom u Bijeloj kući

02/04/2021

Sastanak na vrhu dvojice čelnika održat će se usred povišenih tenzija tokom kineskih aktivnosti u Istočnokineskom i Južnokineskom moru

Japanski premijer Yoshihide Suga održat će licem u lice razgovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu 16. aprila, objavio je Tokio u petak.

Suga će biti prvi strani čelnik koji će se u Bijeloj kući lično sastati s novim američkim predsjednikom, koji je stupio na dužnost u januaru, rekao je glasnogovornik japanske vlade Katsunobu Kato na konferenciji za novinare.

To pokazuje “snažne veze japansko-američkog saveza i predanost Amerike Indo-pacifičkoj regiji”, rekao je Kato.

Očekuje se da će dvojica čelnika razgovarati o klimatskim promjenama, pandemiji COVID-19, pitanjima vezanim za Kinu i Sjevernu Koreju i saradnji u pravcu slobodne i otvorene indo-pacifičke regije, rekao je.

Sastanak na vrhu dvojice čelnika održat će se usred povišenih tenzija tokom kineskih aktivnosti u Istočnokineskom i Južnokineskom moru.

Kineska plovila obalne straže često se približavaju grupi nenaseljenih otočića u Istočnokineskom moru, što uzrokuje diplomatske napetosti između Pekinga i Tokija.

Na otoke Senkaku pod japanskom upravom pravo polažu i Kina i Tajvan, gdje se nazivaju Diaoyu, odnosno Tiaoyutai.

Sastanak japanskog premijera i američkog predsjednika je prvobitno bio planiran u prvoj polovni aprila i pomaknut je na 16. april, rekao je Kato, prenosi dpa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.