Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Sukobu u Gazi bliži se kraj: Ovo su detalji primirja kojeg najavljuju obje strane!?

gaza izrael
Foto: Pixsell

Američki predsjednik Joe Biden i drugi američki dužnosnici rekli su jučer da je dogovor blizu, no činilo se da je sporazum blizu i ranije

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh objavio je danas da se ta palestinska organizacija približava “zaključenju sporazuma o primirju” u Pojasu Gaze.

“Organizacija (Hamas) je dala svoj odgovor braći iz Katara i posrednicima. Mi se približavamo sporazumu o primirju”, objavio je kratku poruku na Telegramu Haniye koji živi u Kataru.

Detalji potencijalnog primirja

Haniyeh je detalje otkrio za Al Jazeeru. Pojasnio je da su pregovori usredotočeni na to koliko će trajati primirje, isporuku pomoći Gazi, kao i razmjenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je zvaničnik Isat el Rešik. Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog napada u Izraelu 7. oktobra u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Mirjana Špoljarić Egger, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), sastala se jučer s Hanijehom u Kataru kako bi “unaprijedila humanitarna pitanja” vezana uz sukob, navodi se u saopćenju ICRC-a sa sjedištem u Ženevi. Također se odvojeno sastala s katarskim vlastima.

ICRC je rekao da to nije dio pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman “olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore”.

Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima. Reuters je prošle sedmice objavio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući dužnosnika upućenog u razgovore.

Dogovor je blizu

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Michael Herzog rekao je u emisiji ABC-ja This Week u nedjelju da se nada sporazumu “u nadolazećim danima”, dok je katarski premijer Šeikh Mohamed Bin Abdulrahman al-Tani rekao da su preostale nedoumice “vrlo minorne”.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi američki dužnosnici rekli su jučer da je dogovor blizu, no činilo se da je sporazum blizu i ranije.

– Osjetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u zadnji čas – rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jon Finer u NBC-jevom programu Meet the Press u nedjelju.

– Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno – kazao je.

Veliki broj žrtava

Rat Izraela i militanata Hamasa, vladajućeg u Gazi, započeo je 7. oktobra kada su teroisti probili graničnu ogradu i ušli na jug Izraela, ubivši više od 1.200 ljudi, većinom civila i odveli oko 240 talaca.

Izrael se tada zarekao da će uništiti Hamas i neprestano bombarduje Gazu, malu, gusto naseljenu palestinsku enklavu, a 27. oktobra je pokrenuo i kopnenu ofanzivu.

Od tada je u Gazi poginulo 13.300 Palestinaca, među kojima je više od 5.600 djece i 3.550 žena, navedeno je sinoć u saopštenju vlade Hamasa. Oko 31.000 ljudi je ranjeno.