Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emma Coronel Aispuro

Supruga najzloglasnijeg narko dilera osuđena na tri godine zatvora

emma coronel_el_chapo

Coronel Aispuro izjasnila se krivom za učešće u kriminalnim aktivnostima svog muža. Ona mu je 2015. godine pomogla u dramatičnom bijegu iz zatvora

Američki savezni sudija osudio je Emmu Coronel Aispuro, suprugu meksičkog narko bosa Joaquina Guzmana, poznatijeg kao El Chapo, na tri godine zatvora zbog njene uloge u pomaganju narko kartelu Sinaloa.

Coronel Aispuro izjasnila se krivom za učešće u kriminalnim aktivnostima svog muža. Ona mu je 2015. godine pomogla u dramatičnom bijegu iz zatvora.

Tužioci su naveli da mu je Coronel Aispuro prokrijumčarila GPS sat upakovan u hranu, koji je pomogao onima koji su kopali tunel da odrede njegovu lokaciju i dođu do njega.

Takođe je prokrijumčarila Guzmanove poruke njegovim podređenima dok je bio u zatvoru, što mu je omogućilo da zadrži kontrolu nad kartelom Sinaloa dok je bio iza rešetaka.

Kazna je manja od četiri godine koju su tražili tužioci, a sudija Rudolph Contreras rekao je da je ona bila mlada tinejdžerka kada se udala za kralja droge i da je sarađivala sa tužilaštvom nakon hapšenja u februaru 2021. godine, javlja AFP.

Osuđena je na tri godine zatvora pod optužbom za trgovinu drogom i pranje novca.

Prijetilo joj je najmanje 10 godina zatvora, a tužioci su tražili četiri godine. Kako nije imala krivični dosije i nije se smatrala liderom u organizaciji, niti je direktno učestvovala u bilo kakvim nasilničkim djelima, dobila je blažu kaznu.

Sudija joj je takođe naložio da plati 1,5 miliona dolara (1,3 miliona eura) po ugovoru o restituciji koji je dogovoren prije saslušanja. Također će joj se priznati devet mjeseci koje je provela iza rešetaka od hapšenja.

Ona je priznala da je pomagala svom suprugu u upravljanju njegovim kriminalnim carstvom vrijednim više milijardi dolara.

Emma Coronel Aispuro uhapšena je u februaru na međunarodnom aerodromu Dulles u Virginiji.

Tražila je blažu kaznu koja bi joj omogućila da učestvuje u odrastanju njenih 9-godišnjih kćerki bliznakinja. Prilikom izricanja kazne, sudija Rudolph Contreras poželio je Coronel sreću.

– Nadam se da ćete odgajati svoje bliznakinje u drugačijem okruženju nego što ste vi sami iskusili – rekao je sudija.

Meksički narkobos El Chapo proglašen je krivim kao vođa zločinačke i kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila tone droge u Sjedinjene Države zbog čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2019. godine.