ukrajinski mediji

Supruga šefa ukrajinskog GUR-a otrovana teškim metalima!?

Marijana Budanova Kiril Budanov
FOTO: Društvene mreže
Marijana Budanova i Kiril Budanov

Ukrajinska vojna obavještajna služba i domaće sigurnosne službe nisu odgovorile na zahtjeve za komentar, prenosi Reuters

Supruga načelnika ukrajinske vojne obavještajne službe otrovana je teškim metalima, javilo je u utorak nekoliko ukrajinskih medija, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore.

Marijana Budanova supruga je Kirila Budanova, koji je na čelu ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, koja je značajno uključena u tajne operacije protiv ruskih snaga tokom 21-mjesečnog rata.

Budanovljeva pozicija ojačala je u ukrajinskoj javnosti, gdje je prikazan kao mozak napora iza kulisa da se uzvrati udarac Rusiji. U ruskim medijima on je predstavljen kao ličnost koja sije mržnju.

Ako se potvrdi da je namjerno, navodno trovanje njegove supruge predstavljalo bi najozbiljniju metu člana porodice pripadnika istaknutog ukrajinskog rukovodstva otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru prošle godine.

Ukrajinska vojna obavještajna služba i domaće sigurnosne službe nisu odgovorile na zahtjeve za komentar, prenosi Reuters.