Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Obame i Erdogana: Podržavamo pravo Turske da se brani

obama erdogan

Na marginama Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP21) u Parzu održan je bilateralni sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog američkog kolege Baracka Obame, a jedna od tema razgovora bile su i tenzije između Turske i Rusije nakon nedavnog obaranja ruskog aviona koji je tokom operacija u Siriji povrijedio turski zračni prostor.

Erdogan i Obama su održali sastanak u pariskom uredu predstavništva SAD-a u OECD-u, a Erdogan je nakon sastanka izjavio da su glavna tema razgovora bili detalji koalicione borbe protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji.

Obama je izjavio danas u Parizu kako njegova zemlja podržava pravo Turske da se brani.

Obama je u izjavi novinarma u Parizu u vezi sa prošlosedmičnim obaranjem ruskog vojnog aviona nakon povrede turskog zračnog prostora, rekao kako SAD podržava pravo Turske da štiti svoje granice.

“Podržavamo pravo Turske da se brani”, rekao je Obama nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Razgovarali smo i o aktuelnoj situaciji tursko-ruskih odnosa. Naš cilj je da se do rezultata dođe diplomatskim putem. Svi smo tužni zbog tenzija u regiji. One nanose štetu objema stranama, a naš cilj nije da izađemo oštećeni iz toga, već suprotno, da doprinesemo uspostavi mira u regiji“, poručio je Erdogan.

Ističući da je sa Obamom razgovarao i o pitanju aktuelne vlasti u Siriji, Erdogan je kazao da bi aktivnosti takozvanog Bečkog procesa trebale donijeti pozitivne rezultate.

“Uvjeren sam da će dosadašnji zadovoljavajući rad donijeti rezultat i znatno rasteretiti odnose i situaciju u regiji“, kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da je tema razgovora bila i situacija Turmena u mjestu Bayirnucak na sjeveru Latakije, koja je poprište žestokih zračnih napada Rusije i kopnenih operacija sirijske vojske.

“To nije regija u kojoj ima ISIS-a, već tu žive naši sunarodnjaci i rodbina. Stalni napadi i ubijanje više od 500 civila u toj regiji je zaista tužna situacija po pitanje uspostave mira u svijetu. Nadamo se da će i ta situacija biti prevaziđena“, kazao je Erdogan.