Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra parlamentarni izbori u Crnoj Gori, prijavljeno 1.129 kandidata

crna gora1

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, četvrti po redu od obnove nezavisnosti, biće održani sutra. Pravo glasa na izborima ima 528.817 građana Crne Gore, koji će birati između 17 lista, koliko ih je prijavljeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Biračka mjesta, kojih je u Crnoj Gori 1.207 biće otvorena sutra u sedam sati, a zatvaraju se u 20 sati. Izbore će nadgledati 1.400 posmatrača Centra za monitoring (CEMI), kao i posmatrači OEBS-a.

Osim parlamentarnih, sutra će se održati i lokalni izbori u četiri crnogorske opštine. Riječ je o Kotoru, Budvi, Andrijevici i Gusinju. Za izbore u Kotoru predato je 12 listi, a dvije liste manje predate su u Budvi. U Gusinju je predato osam listi, a u Andrijevici sedam. Za ulazak u crnogorski parlament, koji broji 81 poslaničko mjesto, prijavljeno je 1.129 kandidata.

Građani Crne Gore s pravom glasa sutra će birati između 17 listi.

Lista ”Albanci odlučno-Forca, DUA, Albanska alternativa” prva je na glasačkom listiću, dok se na drugom mjestu nalazi izborna lista “Država svima – SDP – Ranko Krivokapić”. Žrijebanjem je odlučeno da se na trećem mjestu glasačkog listića nađe lista “Albanska koalicija s jednim ciljem – Gzim Hajdinaga”. Četvrta na listiću je Alternativa Crna Gora, a peta izborna lista “Pozitivna Crna Gora – Darko Pajović, Jer volim Crnu Goru”.

Mjesto broj šest na glasačkom listiću zauzima izborna lista “Sigurnim korakom – DPS – Milo Đukanović”, dok se na sedmom mjestu nalazi izborna lista Hrvatska građanska inicijativa – HGI od srca. Osma na glasačkom listiću je lista “Pobjede, a ne podjele – Demokrate – mr Aleksa Bečić” , a deveta Velika koalicija “Ključ – Demos, SNP, URA – Najbolje za Crnu Goru”.

Deseto mjesto na glasačkom listiću zauzima Srpska stranka Milovana Živkovića, a 11.mjesto Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde. Na dvanaestom mjestu glasačkog listića nalazi se Lista Demokratskog saveza Albanaca, dok se na mjestu broj 13 nalazi lista “Demokratski front – Mi ili on”.

Bošnjačka stranka (BS) na izbornom listiću zauzima broj 14, a lista Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) u Crnoj Gori – Hazbija Kalač nalazi se na 15. mjestu. Lista “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno” je na 16.mjestu glasačkog listića, a Stranka srpskih radikala “Crnu Goru u sigurne ruke” na 17.mjestu.

Istorijat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori pokazuje da je više od 17 listi na izborima bilo 1992. i 1996. godine.

Tako je 1990. godine učestvovalo 10 listi, a 1992. godine 19 listi. Četiri godine kasnije u izbornoj trci je bilo 20 listi, a 1998. godine 17 listi. Tri godine kasnije na izborima je učestvovalo 16 lista, da bi godinu dana kasnije, na vanrednim izborima bilo prijavljeno 10 lista. Na prvim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori, u septembru 2006. godine bilo je prijavljeno 12 listi, a na izborima 2009. godina 16 listi. Na posljednjim parlamentarnim izborima, 2012. godina učestvovalo je 13 listi.

U odnosu na parlamentarne izbore 2012. godine, kada se prijavilo 13 listi, u izbornoj trci za mjesto u Skupštini Crne Gore na ovim izborima prijavljeno je 288 kandidata više.