Globus

Davor Božinović

Svadba sa 120 učesnika u Hrvatskoj kao test uoči popuštanja mjera

13/05/2021

U Hrvatskoj moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. juna

Ministar unutrašnjih poslova i voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović najavio je u četvrtak na sjednici hrvatske Vlade moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. juna.

“S obzirom na to da posljednjih dana dolazi do pada broja oboljelih od koronavirusa, provode se odgovarajuće pripreme vezane za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. juna pa će se stoga idućih dana provoditi pilot projekti raznih događaja”, rekao je Božinović.

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi učestvovale osobe vakcinisane s dvije doze vakcina, a održat će se danas od 18 do 20 sati.

Drugi projekt je svadbena svečanost koja bi okupila oko 120 sudionika i održat će se 15. maja. Na njoj će sudjelovati osobe koje su primile dvije doze cjepiva, koje su unutar 180 dana preboljele covid ili osobe koje imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Sedmicu dana nakon događaja sudionici će se testirati PCR testovima u HZJZ-u, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze razmotrit će se načini popuštanja mjera za takve događaje, kaže Božinović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.