Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve spremno za održavanje Generalne skupštine UN-a

generalna-skupstina-un123

Zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održat će se u periodu od 28. septembra do 5. oktobra, a dva dana prije početka zasjedanja će biti održan i Samit na visokom nivou na kojem će se razgovarati o globalnom razvojnom programu nakon 2015. godine.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku će se u pomenutom periodu okupiti lideri većine zemalja svijeta, a glavne teme 70. zasjedanja Generalne skupštine će biti rat u Siriji, izbjeglička kriza na Bliskom istoku i u Evropi, kriza u Ukrajini, sporazum o iranskom nuklearnom programu, te borba protiv terorizma i radikalizma.

Samit o razvojnim programu nakon 2015. godine počinje 25. septembra i trajat će dva dana. Najavljeno je učešće brojnih svjetskih lidera, među kojima su i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo.

Zasjedanje Generalne skupštine počinje nakon pomenutog Samita, dakle 28. septembra, a skupu će se obraćati lideri iz svih krajeva svijeta, a očekuje se kako će najviše pažnje privući obraćanja američkog predsjednika Baracka Obame, ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovog kineskog kolege Xi Jinpinga, predsjednika Francuske Francoisa Hollandea, predsjednika Irana Hassana Rouhanija i drugih.

Prvog dana 70. Generalne skupštine UN-a obratit će se i kubanski predsjednik Raul Castro, a to će biti njegova prva posjeta New Yorku u svojstvu predsjednika Kube. Još nije potvrđeno da li će se Castro tom prilikom i odvojeno sastajati sa američkim kolegom Obamom.

Delegaciju Bosne i Hercegovine u New Yorku će predvoditi predsjedavajući član Predsjedništva Dragan Čović, a delegaciju Republike Turske će predvoditi premijer Ahmet Davutoglu.