paralizovana država

Sve stalo u Njemačkoj zbog štrajka: Ne rade vrtići, škole, ne voze vozovi i avioni

Štrajkovi prometnog sektora diljem Njemačke
Foto: Boris Roessler/DPA/Pixsell

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć u noći s 26. na 27. marta, a završava u ponoć, saopćila su oba sindikata

U Njemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega štrajk. Paraliziran je gotovo sav javni prijevoz i to bi trebalo trajati do ponoći.

Gotovo sav javni prijevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički promet, kao i lokalni javni prijevoz u nekoliko njemačkih saveznih zemalja i gotovo svi aerodromi.

Kako piše Bild, Ne rade ni vrtići ni škole.

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć u noći s 26. na 27. marta, a završava u ponoć, saopćila su oba sindikata. Njemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željeznica i transporta EVG provode mega štrajk u kojeg je uključeno 120.000 zaposlenika diljem zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenika koje štiti sindikat EVG.

Koja su područja pogođena?

U velikom je opsegu zaustavljen javni prijevoz, zatvorene su pojedine autoceste. Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) zaustavila je sav međugradski promet.

– Gotovo da neće biti željezničkog prometa, kaže direktor odjela za ljudske resurse Njemačke željeznice Martin Seiler.

Posljedice će se još osjećati u utorak.

– Putnici koji su rezervirali putovanje vozom za ponedjeljak ili utorak još uvijek mogu tu koristiti kartu 4. aprila, objavila je Njemačka željeznica.

U sedam njemačkih saveznih zemalja gotovo ništa ne bi trebalo prometovati u lokalnom prijevozu: u Hessenu, Baden-Württembergu, Falačkom Porajnju, Bavarskoj, Saskoj, Donjoj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Njemačke zračne luke masovno štrajkaju. Prema podacima udruge zračnih luka ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poletjeti, a zaustavljen je i putnički promet u najvećoj zračnoj luci u Frankfurtu. U nedjelju u zračnoj luci München nije bilo redovitih letova.

Što će biti u utorak?

U mnogim će se mjestima još u utorak osjetiti posljedice štrajka upozorenja. U međugradskom prometu Njemačke željeznice, na primjer, trebat će neko vrijeme prije nego što se ICE i IC vozovi vrate u promet.

Iz Njemačke željeznice su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati ​​otkazivanja vozova, posebice tokom dana.
Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veće ekonomske štete.

Njemačka vlada ne želi se miješati

Njemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući kako se ne želi miješati u pregovore poslodavaca i sindikata.

„Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit. On je istodobno na sudionike u pregovorima apelirao da što prije pronađu rješenje kako bi utjecaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Njemačka je od početka godina pogođena valom štrajkova, posebice u javnom sektoru tako da su u već nekoliko navrata štrajkali djelatnici gradskih prometa, bolnica i vrtića, ali i osoblja na aerodromima.

Zbog čega se događa mega štrajk?

Sa stajališta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja. Pomoću velikog štrajka u ponedjeljak, poslodavci žele pokazati svoju snagu za treći krug pregovora za javni prijevoz. Za 2,5 miliona  saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruga državnih službenika sindikati traže 10,5 posto više primanja, ali najmanje 500 eura više mjesečno.

U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko firmi za više novca, posebno za Njemačku željeznicu.