Sve veća popularnost AfD-a, protivnika Angele Merkel

Alternative für Deutschland – Wahlkampf

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja se protivi izbjegličkoj politici Angele Merkel, bilježi sve veću popularnost i, prema ispitivanjima javnog mnijenja objavljenim u utorak, po prvi put uživa potporu više od 10 posto ispitanih, dok se istodobno bilježi pad popularnosti Unije CDU/CSU.

Prema rezultatima ispitivanja što ga je za dnevnik Bild proveo institut INSA, po prvi put otkako se pojavio na političkoj sceni AfD uživa podršku 10 posto ispitanih, što je dva posto više u usporedbi s posljednjim istraživanjem. Istovremeno popularnost vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU je pala na 34 posto, što je 1,5 posto manje nego sedam dana prije.

[yuzo_related]

Također vladajuća, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) bi osvojila tek 24 posto. Stranku Ljevicu bi biralo 11, a Zelene 10 posto birača.

Porast popularnosti AfD-a se povezuje s nezadovoljstvom izbjegličkom politikom velike koalicije na čelu s Angelom Merkel.

“Od slabe Unije profitira AfD. Posljednjih sedmica svjedočimo dramatičnoj promjeni raspoloženja birača”, rekao je direktor INSA-e Herman Binkert za Bild.

Mnogi smatraju da se AfD, kojeg karakterizira odbojnost prema izbjeglicama i visok stupanj ksenofobije, tek nalazi na početku uspona svoje popularnosti.

“Ako se i dalje bude pokazivalo da birači smatraju kako politika više nema kontrolu nad izbjegličkom krizom, tada će strahovi i brige građana o mogućim socijalnim i ekonomskim posljedicama i dalje doprinositi porastu popularnosti AfD-a”, rekao je politolog Oskar Niedermayer za dnevnik Handelsblatt.

Političar i bivši predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca Hans-Olaf Henkel, koji je AfD zbog sve ekstremnijih desnih stajališta napustio prošle godine, smatra kako ova stranka sve više ide u smjeru neonacizma.

“Izjavama o potrebi pucanja po onima koji ilegalno prelaze granicu ili o ‘seobama barbara’ AfD se opasno približava NPD-u”, rekao je Henkel.

Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) je najistaknutiji predstavnik ekstremne desnice u Njemačkoj.

Stranka AfD je 2013. nastala kao stranka protivnika eura, ali se sve više profilira u stranku ekstremne desnice.