Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud Kosova suspendovao sporazum o formiranju ZSO

ustavni-sud-kosova-1

Kosovski Ustavni sud danas je suspendirao sporazum o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO), objavljeno je na internetskim stranicama tog suda.

Ustavni sud odluku je donio jednoglasno, a formiranje ZSO suspendirano je do konačne odluke tog suda, prenosi Tanjug.

Zajednica srpskih općina na Kosovu dio je sporazuma kojeg su u Bruxellesu u avgustu ove godine postigli Beograd i Priština u okviru pregovora o normalizaciji odnosa.

Nakon niza protesta kosovskih opozicionih stranaka i blokade rada kosovskog parlamenta, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga krajem prošlog mjeseca zatražila je ocjenu ustavnosti sporazuma o ZSO od Ustavnog suda, koji bi konačnu odluku trebao donijeti u roku od 60 dana.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je odluka kosovskog Ustavnog suda da suspenduje Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština nezabilježen slučaj ‎izigravanja dogovora postignutih u prisustvu EU, u Briselu, javlja Anadolu Agency.

“To je i velika prijetnja regionalnoj stabilnosti. Suština Briselskog sporazuma jeste formiranje ZSO i ovaj potez Prištine predstavlja veliki udarac na dijalog u Briselu, koji gubi smisao”, izjavio je Dačić.