Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavio premijer Kristersson

Švedska isporučuje najveći dosadašnji paket vojne pomoći Ukrajini

ukrajina rat

Prethodne vojne isporuke Švedske, koja je podnijela molbu za članstvo u NATO-u skupa sa susjednom Finskom, bile su u obimu od jednostavne opreme kao što su šljemovi i pancirne uniforme do raketnih bacača i projektila

Švedska će isporučiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti tri milijarde kruna (287 miliona dolara), svoj najveći paket vojne pomoći do sada, koji uključuje i sistem protivzračne odbrane, saopćio je premijer Ulf Kristersson.

Prethodne vojne isporuke Švedske, koja je podnijela molbu za članstvo u NATO-u skupa sa susjednom Finskom, bile su u obimu od jednostavne opreme kao što su šljemovi i pancirne uniforme do raketnih bacača i projektila.

– To je veći paket vojne pomoći od svih prethodnih osam zajedno – izjavio je Kristersson na konferenciji za novinare.

– To je najveći pojedinačni paket koji smo poslali, i mi tačno pratimo ukrajinsku listu prioriteta onoga za što smatraju da im je potrebno upravo sada – dodao je.

Ministar odbrane Pal Jonson izjavio je da novi paket vojne pomoći uključuje sistem protivzračne odbrane i municiju iz zaliha oružanih snaga toliko potrebnih ukrajinskim oružanim snagama da brane zemlju od žestokih napada ruskih projektila u posljednjim sedmicama.

Švedska prethodna socijaldemokratska vlada, koja je izgubila od koalicije desnog centra Kristerssona na septembarskim izborima, pristala je da pošalje nekoliko tranši pomoći Ukrajini, i vojne i humanitarne, vrijedne znatno više od nilijardu kruna.

Artiljerijski sistem Archer već neko vrijeme je visoko na listi ukrajinskih želja, ali nije uvršten u novi paket vojne pomoći, iako Jonson nije odbacio da će ga poslati u budućnosti i da se nova pomoć očekuje, prenis Reuters.