Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zatvorili punktove

Švedska zbog neisplativosti obustavila masovno testiranje na COVID-19

Stockholm u potpunosti uklonio ograničenja
People sit at the tables outside a restaurant in Stockholm, Sweden after 10.30 pm as the restrictions for opening hours at restaurants and bars have been removed completely on July 1 2021. Photo by Robert Eklund/Stella Pictures/ABACAPRESS.COM

Skandinavska zemlja je u srijedu zatvorila punktove za testiranje postavljene na gradskim trgovima, te centre za uzimanje brisa koji su postali sveprisutni tokom pandemije

Švedska je obustavila masovno testiranje na COVID-19 čak i među ljudima koji pokazuju simptome infekcije koronavirusom, navodeći da trošak i relevantnost testiranja više nisu opravdani, prenosi Anadolu Agency (AA).

Skandinavska zemlja je u srijedu zatvorila punktove za testiranje postavljene na gradskim trgovima, te centre za uzimanje brisa koji su postali sveprisutni tokom pandemije.

“Došli smo do tačke u kojoj troškovi i relevantnost testiranja više nisu opravdani. Ako bismo imali opsežna testiranja svih koji imaju COVID-19, to bi značilo pola milijarde kruna sedmično (oko 55 miliona dolara, op.a.) i dvije milijarde mjesečno (220 miliona dolara, op.a.)”, izjavila je početkom sedmice direktorica švedskog Zavoda za javno zdravstvo Karin Tegmark Wisell.

Od srijede se građani sa simptomima COVID-19, čije stanje ne zahtijeva hospitalizaciju, uglavnom više neće testirati u javnim zdravstvenom sistemu, nego će se kapaciteti potpuno preusmjeriti na testiranje medicinskog osoblja, starijih i ranjivih grupa.

Antigen testovi su dostupni za kupovinu u supermarketima i apotekama, ali ti rezultati se ne prijavljuju zdravstvenim vlastima. Privatne klinike također mogu obaviti testove i ponuditi potvrde za međunarodna putovanja, ali država i zdravstveno osiguranje neće pokrivati troškove.

Visoka stopa vakcinacije u Švedskoj stvara optimizam među zdravstvenim vlastima, a studija objavljena u utorak pokazuje da su antitijela prisutna u 85 posto uzoraka.

“Švedska prednjači, a druge nacije će je neizbježno slijediti”, rekao je Bharat Pankhania, predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta Exeter u Velikoj Britaniji.

Kako je kazao, s obzirom na značajan postotak vakcinisanih, “informisanoj, obrazovanoj i edukovanoj populaciji” se može vjerovati kada je u pitanju izolacija u slučaju pojave simptoma.

U 2021. godini samo regija Stockholma potrošila je više od 320 miliona dolara na PCR testove, novac za koji Vlada kaže da bi se mogao bolje iskoristiti.