pogubljenja i mučenja

Švedski sud osudio bivšeg iranskog dužnosnika na doživotnu kaznu zatvora

Hamid Noury1 (1)

Izričući presudu i kaznu, Okružni sud u Stockholmu rekao je da je Noury, za kojeg je rekao da je bio pomoćnik zamjenika tužitelja u zatvoru, bio “zajedno i u dogovoru s drugima koji su bili uključeni u pogubljenja”, koja je opisao kao “teški zločin protiv međunarodnog prava”

Švedski sud osudio je u četvrtak bivšeg iranskog dužnosnika na doživotni zatvor zbog njegova učestvovanja u masovnim pogubljenjima i mučenju političkih zatvorenika 1980-ih.

Hamid Noury (61), koji je uhapšen na aerodromu u Stockholmu 2019. godine, optužen je za ratne zločine zbog masovnog pogubljenja i mučenja političkih zatvorenika u zatvoru Gohardasht u Karaju u Iranu 1988. godine.

Izričući presudu i kaznu, Okružni sud u Stockholmu rekao je da je Noury, za kojeg je rekao da je bio pomoćnik zamjenika tužitelja u zatvoru, bio “zajedno i u dogovoru s drugima koji su bili uključeni u pogubljenja”, koja je opisao kao “teški zločin protiv međunarodnog prava”.

Iran je osudio presudu.

– Iran je apsolutno siguran da je Nouryjeva kazna politički motivisana i da nema pravnu valjanost – rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani u izjavi, piše Reuters.

Noury je odbacio optužbe.

– Veoma smo razočarani što je naš klijent osuđen. Sada ćemo zajedno s našim klijentom analizirati i pregledati detalje pronađene u presudi suda. Žalit ćemo se – rekao je Nouryjev advokat Daniel Marcus u e-mailu.