Globus

Svi zločini haškog optuženika Gorana Hadžića

13/07/2016

Bivši predsjednik “Republike Srpske Krajine” Goran Hadžić, koga je Haški tribunal u aprilu 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, umro je sinoć u Novom Sadu.

Hadžić je umro u Urgentom centru oko 20 sati, u 58. godini‚ rečeno je agenciji Beta u Srpskoj radikalnoj stranci u Beogradu.

Hadžić koji je imao tumor na mozgu, pušten je u aprilu 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a suđenje u Hagu je aprila ove godine prekinuto na neodređeno vrijeme.

Od tada je živio u Novom Sadu.

Hadžića su, kao posljednjeg optuženog u bjekstvu, vlasti Srbije uhapsile u ljeto 2011.

Podsjećamo, Hadžić je posljednji haški optuženik koji se krio od hapšenja punih sedam godina.

Priveden je 20. jula 2011, na osnovu optužnice da je kao predsjednik vlade SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, ali i kao predsjednik Republike Srpske Krajine počinio zločine protiv čovječnosti i narušio običaje i zakone ratovanja u istočnoj Slavoniji.

Teretio se za zarobljavanje, mučenje i ubijanje civila, progone i deporzacije, ali i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem, Frenkijem Simatovićem, Milanom Martićem, Vojislavom Šešeljem, kao i Radovanom Stojičićem Badžom i Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Komentari