Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum

Švicarci glasali protiv prijedloga desničara, neće narušiti odnos s EU

svicarska

Švicarska narodna stranka (SVP) insistirala je na referendumu o sporazumu s Evropskom unijom nastojeći suzbiti migracije u zemlji u kojoj stranci čine četvrtinu stanovništva

Švicarski glasači, većinom glasova, danas u odbili pokušaj desničarske stranke da ukine pakt koji omogućava slobodno kretanje ljudi iz Evropske unije, odlučujući se tako za stabilnost u situaciji ekonomske neizvjesnosti izazvane pandemijom koronavirusa.

Švicarska narodna stranka (SVP) insistirala je na referendumu o sporazumu s Evropskom unijom nastojeći suzbiti migracije u zemlji u kojoj stranci čine četvrtinu stanovništva, piše danas Reuters. Ta mjera nije dobila očekivanu podršku jer se 62 posto glasača izjasnilo protiv nje.

– Bilateralni put je ispravan za Švicarsku i za Evropsku uniju. Švicarci su danas ponovno potvrdili taj put – kazala je ministrica pravosuđa Karin Keller-Sutter novinarima u Bernu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel napisao je na svom Twitter nalogu da je ovo sjajan dan za odnose između Evropske unije i Švicarske, ocjenjujući da su ovakvim glasanjem Švicarci poslali jasnu poruku da zajedno EU i Švicarska imaju sjajnu budućnost pred sobom.

SVP, najveća stranka u parlamentu, već se dugo trudi vratiti kontrolu nad migracijama, ponavljajući neke argumente političara pro-Brexita koji su korišteni uoči britanskog izlaska iz Evropske unije.

Otprilike dvije trećine od 2,1 miliona stranaca koji su živjeli u Švicarskoj u 2019. godini bili su državljani EU, kao i Islanda, Norveške i Lihtenštajna, država koje su sa Švicarskom članovi Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), dok više od 450.000 Švicaraca živi u EU.

Birači su također odbili vladine namjere za kupovinu novih borbenih aviona po cijeni od šest milijardi švicarskih franaka (6,46 milijardi dolara).