Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

58 posto "za"

Švicarci na referendumu glasali za 13. penziju

švicarska
Foto: Pixabay

Švicarski birači ranije su bili oprezni oko podržavanja mjera smatranih riskantnim za ekonomiju

Švicarci su na referendumu glasali za uvođenje 13. penzije, pokazuju prve projekcije javne televizije SRF, prenosi Al Jazeera Balkans.

Istraživanje SRF-a pokazalo je da je 58 posto birača glasalo za dodatnu penziju, a 42 posto je bilo protiv, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Mjeru su predložili Švicarska federacija sindikata i stranke lijevo od centra, a sada joj je potrebna i podrška većine od 26 švicarskih kantona kako bi bila usvojena.

– Ovaj korak je iz perspektive sindikata zaista velika prekretnica – rekao je Lukas Golder iz anketne kompanije gfs.bern.

Vlada, trgovinski lobiji i parlament koji trenutno naginje desno odbili su prijedlog, tvrdeći da je finansijski neodrživ.

Švicarski birači ranije su bili oprezni oko podržavanja mjera smatranih riskantnim za ekonomiju.

Glasanje o 13. penziji u suprotnosti je s drugim referendumima proteklih desetljeća na kojima su Švicarci odlučno odbacivali skraćivanje radne sedmice ili produživanje godišnjih odmora.

Alpskom zemljom vlada zabrinutost oko rastućih troškova života. Zuerich, najveća švicarska konurbacija, sa Singapurom dijeli titulu najskupljeg grada na svijetu, pokazalo je istraživanje koje je u novembru objavio Economist Intelligence Unit.

Mery, 65-godišnja stanovnica Zuericha, smatra kako uvođenje 13. penzije ima smisla.

– Sad sam penzionisana, pa očito želim više – kazala je.

– To bi mi omogućilo da dajem malo više svojim unucima – dodala je.

Još uvijek se ne zna kako će se finansirati povećanje penzija koje bi stupilo na snagu 2026. godine.

Švicarci su u nedjelju glasali i o postupnom podizanju dobi za penziju, sa 65 na 66 godina, ali takav prijedlog je na biralištima odbačen.