Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum

Švicarci na referendumu odlučuju o kravljim rogovim

krava svica333

Referendum je nastao nakon medijskih istupa stočara Armina Capuala koji tvrdi da razgovara sa svojim kravama i da su mu se žalile zbog okrutnog rezanja rogova

U švicarskoj se danas održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li država treba davati dodatne poticaje stočarima i farmerima koji kravama ne sijeku rogove, prenosi Anadolu Agency (AA).

Protagonisti referenduma traže da se ustavnim amandmanom osigura podrška stočarima koji ne sijeku kravlje rogove, a što je česta praksa na farmama kako bi se izbjegle povrede životinja pri hranjenju i u njihovom međusobnom gurkanju.

Švicarska vlada se protivi ideji zaštite kravljih rogova, a stočarska udruženja imaju podijeljene ili neutralne stavove o tome.

Referendum je nastao nakon medijskih istupa stočara Armina Capuala koji tvrdi da razgovara sa svojim kravama i da su mu se žalile zbog okrutnog rezanja rogova.

Posljednje ankete pokazale su da će rezultat biti tijesan i nemoguće predvidjeti ko će izaći kao referendumski pobjednik.

Capaul je u kampanji isticao kako u kravljim rogovima ima znatno više krvi i nervnih završetaka nego je to slučaj s psećim repom koji je zabranjeno dirati.

Najviše simaptizera pridobio je argumentom da se na većini marketinških promocija Švicarske i njenih proizvoda koristi fotografija krave s rogovima, ne onih unakaženih.