Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

in memoriam

Poznati reditelj preminuo u 91. godini života

Nicolas Roeg
reditelj
Nicolas Roeg

Najpoznatiji je Roegov film triler “Ne okreći se!” iz 1973. godine, s Donaldom Sutherlandom i Julie Christie u ulogama roditelja koji oplakuju smrt kćeri

Ugledni britanski reditelj Nicolas Roeg, u čijim su kultnim filmovima glumile zvijezde poput Micka Jaggera i Davida Bowieja, umro je u 91. godini, izvijestili su mediji.

Roegova je porodica u subotu potvrdila njegovu smrt u izjavi za novinsku agenciju PA.

Najpoznatiji je Roegov film triler “Ne okreći se!” iz 1973. godine, s Donaldom Sutherlandom i Julie Christie u ulogama roditelja koji oplakuju smrt kćeri.

U javnosti se godinama raspravljalo o vrlo uvjerljivoj sceni njihovog seksa koja je potaknula nagađanja da dvije zvijezde zapravo i nisu glumile.

U saopćenju objavljenom u subotu navečer Britanski filmski institut nazvao je Roega “istinskom veličinom”.

“Inovatorska filmska veličina koja je stvorila neke od najdojmljivijih trenutaka ljepote, užasa i tuge u istoriji filmske umjetnosti”, dodao je institut na Twitteru.

Iz Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), koja je 2009. godine Roegu dodijelila nagradu za izvanredan kreativan doprinos filmskoj umjetnosti, priopćili su da su njihovi članovi “duboko ožalošćeni” rediteljevom smrću.