Švicarci protiv dolaska Donalda Trumpa u Davos

melania trump (3)

Više stotina pristalica antikapitalističkog pokreta u subotu je mirno protestvovalo u Bernu protiv dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na forum u Davosu.

Noseći transparente na kojima je pisalo “Borimo se protiv WEF-a, Trumpa i kapitalizma”, “Nema budućnosti za kapitalizam” ili “Ubijte Trumpa njegovim vlastitim oružjem”, nezadovoljnici su negodovali i protiv foruma u Davosu koji se od 22. do 26. januara održava u tom gradiću u kantonu Graubuendenu na zapadu Švicarske.

Ialo su vlasti upozorile na opasnost većih sukoba na skupu koji vlasti nisu odobrile, povorka je bila mirna i nikakav izgred nije zabilježen do subote predvečer, javlja švicarska agencija ATS.

Bijela kuća je u utorak objavila da američki predsjednik planira doći na WEF u Davosu, gdje se svake godine okupljaju istaknute osobe iz svijeta politike i privrede i razgovaraju o politici, ekonomiji i trgovini.

Peticijom “Trump, niste dobrodošli, držite se podalje od Davosa!” koju je u srijedu pokrenula švicarska organizacija Campax do subote je prikupljeno više od 12.880 potpisa.

Drugi protestni skup protiv njegovog dolaska očekuje se 23. januara navečer u Zurichu.