Globus

muškarac pozitivan

Švicarska potvrdila prvi smrtni slučaj od koronavirusa

25/02/2020

Zvaničnici su na konferenciji za medije rekli da nije jasno u kom se događaju radi gdje se muškarac zarazio

Muškarac (70) pozitivan je na koronavirus u južnom kantonu Ticino, na granici s Italijom, saopćile su u utorak švicarske zdravstvene vlasti potvrdivši prvi smrtni slučaj u toj državi.

– Zaražena osoba je bila u Italiji prije desetak dana i učestvovala je u događaju u blizini Milana – navodi se u saopćenju švicarskog ministarstva zdravstva, prenosi Reuters.

Zvaničnici su na konferenciji za medije rekli da nije jasno u kom se događaju radi gdje se muškarac zarazio. Osobe s kojima je muškarac bio u kontaktu trenutno su u fazi identifikacije i stavljene su pod karantin tokom period od 14 dana.

Najveća evropska epidemija trenutno se nalazi u Italiji, s više od 280 zaraženih i sedam smrtnih slučajeva. Počelo se širiti u utorak od sjevernih regija Lombardije i Veneto, do centralne Toskane, obalske regije Ligurije i Sicilije na jugu.

Švicarske vlasti saopćile su da se rezultati od 70 testova očekuju u narednim satima, iz Ticina, ali i iz centralnih i sjevernih kantona Berne i Basel. Navode da u ovom trenutku nije neophodno preduzimati dalje mjere, poput zatvaranja škola.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.