Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kriza u libanu

Svijeće u toplim ljetnim noćima, struju imaju samo dva sata dnevno

liban (5)

Na društvenim mrežama šire se objave o tome kako Libanci korite svijeće i spavaju na balkonima u vrućim ljetnim noćima, posebno u glavnom gradu Bejrutu

U Libanu, gdje se nastavlja ekonomska kriza, stanovnici dnevno samo dva sata imaju električnu energiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog nedostatka goriva u elektranama, država ima mogućnost za dvosatnu proizvodnju električne energije na dnevnom nivou.

Na društvenim mrežama šire se objave o tome kako Libanci korite svijeće i spavaju na balkonima u vrućim ljetnim noćima, posebno u glavnom gradu Bejrutu.

I sektor turizma pogođen je zbog nedostatka električne energije.

Liban je ranije ovog mjeseca potpisao sporazum s Irakom o uvozu milion tona goriva u pokušaju da ublaži nestašicu u zemlji.

“Dogovor uključuje uvoz jednog miliona tona goriva za električnu energiju libanske korporacije,” rekao je ranije prijelazni ministar energetike Raymond Ghajar.

Ghajar je rekao da će sporazum garantovati dovoljno električne energije za četiri mjeseca i pozdravio druge države da poduzmu sličnu inicijativu.

U posljednjih nekoliko mjeseci Liban koji nema novca u gotovini pati od akutne nestašice goriva zbog nedostatka dovoljno deviza što je utjecalo na uvoz.

Cijela situacija je uzrokovala česte prekide struje i ozbiljnu nestašicu goriva.

Ova arapska zemlja suočava se sa dubokom ekonomskom krizom u posljednje dvije godine koja je dovela na rub finansijskog kolapsa.