Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poručio iz Vogošće

Čengić: Na sutrašnjoj sjednici Parlamenta FBiH važni zakoni

irfan-cengic

Na “Aktuelnom času” u Vogošći su bili prisutni zastupnici u Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić i Ivan Boban.

U Vogošći je održan još jedan “Aktuelni čas s parlamentarcima i parlamentarkama” u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta NDI, koji za cilj imaju omogućiti građanima da razgovaraju s nosiocima zakonodavne vlasti.

Na “Aktuelnom času” u Vogošći su bili prisutni zastupnici u Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić i Ivan Boban.

U fokusu razgovora je bila sutrašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se naći i prijedlog Zakona o roditeljima njegovateljima koji je u parlamentarnu proceduru uputio prije dvije godine zastupnik Čengić koji smatra da ovaj zakon je samo jedan dio većeg sistema podrške osobama s invaliditetom.

“Nažalost određeni broj ljudi ne shvata smisao i važnost ovog zakona, a on je samo jedan dio pomoći osobama s invaliditetom koje se nakaze u stanju potrebe za njegivateljem. Država mora omogućiti i druge mjere za podršku osobama s invaliditetom kroz veći broj asistenata u obrazovanju, veći broj servisnih centara, bolju uslugu u ustanovama socijalne zaštite i slično”, naglasio je Čengić.

Ovim zakonom će hiljade porodica dobiti priliku da steknu status roditelja njegovatelja, također pohvalio je amandmane Vlade FBiH kojima je ukinuta dobna granica od 30 godina u ovom zakonu.

Zastupnik Ivan Boban tokom razgovora s građanima govorio je o zastoju Vlade FBiH u realizaciji kapitalnih projekata prije svega u cestogradnji ali i o velikim problemima u izgradnji Termobloka 7 o kojima je Vlada FBiH obavijestila zastupnike proteklog mjeseca.

Zastupnici su naglasili da su na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH veoma važni zakoni za knoge drštvene grupe kao što su roditelji njegovatelji, sportski klubovi, branitelji, žrtve nasilja u porodici, sindikati…

Nakon održanih “Aktuelnog časa” u Mostaru i Vogošći, NDI će nastaviti njihovu organizaciju u gradovima i općinama širom FBiH s parlamentarcima iz različitih stranaka koji zajedno realizuju ove aktivnosti, saopćeno je iz NDI.