Globus

"Tuga je golema"

U nesreći u Hrvatskoj poginule majka petero djece i 18-godišnja djevojka

26/07/2021

Među preminulima u strašnoj nesreći je Alinda Iprijaj, 37-godišnja majka petero djece

Vozač koji je jučer na autoputu kod Slavonskog Broda skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je deset ljudi poginulo doveden je danas u Županijsko državno odvjetništvo.

Tamo je ispitan, a Državno odvjetništvo je za njega zatražilo istražni zatvor. Odluku će o daljnjem toku postupka, odnosno o tome hoće li za vozača biti određen istražni zatvor ili će se ga pustiti na slobodu, donijeti istražni sudac sutra ujutro, piše Index.

Osumnjičeni 52-godišnji vozač kosovskog autobusa, u čijem je prevrtanju poginulo 10 osoba, u trenutku nesreće bio je umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, izvijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu u ponedjeljak.

Kako je jučer izvijestila policija, vozač će biti krivično gonjen zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz članka 227. Krivičnog zakona – izazivanje saobraćajne nesreće u cestovnom saobraćaju, za šta je najveća kazna do 15 godina zatvora. Vozač je rekao da je do nesreće došlo jer je na trenutak zaspao za volanom.

U nesreći je, podsjetimo, povrijeđeno 45 osoba, a direktor Opće bolnice Slavonski Brod Josip Samardžić potvrdio je da je dvoje teško povrijeđenih putnika stabilno, a da će dvadesetak osoba biti pušteno kući. Dvije žrtve još nisu identificirane.

Poginula 37-godišnja majka petero djece

Među preminulima u strašnoj nesreći je Alinda Iprijaj, 37-godišnja majka petero djece.

Putovala je iz Njemačke za Kosovo, a s njom su išla i njena djeca. Četvero od ukupno pet koliko ih ima. Svi su prošli bez ozljeda, a djeca su od 14, 12, devet i sedam godina.

“Radio sam 10 godina u Rijeci, a još prije 30 godina sam otišao u Njemačku. Ja sam se vratio na Kosovo, a djeca, Alinda i još dva sina su mi ostala u Stuttgartu. Ona je tamo radila kao medicinska sestra. Išla je kod nas na godišnji odmor. Razmišljali su da idu avionom do Prištine, ali su se ipak odlučili za autobus, da im bude jeftinije. Tragedija je to velika za nas”, kazao je njezin otac.

Dodao je da će kćer sahraniti na Kosovu te da sada čeka kada će mu bolničko osoblje dopustiti da preuzme svoje unuke.

“Zet je bio kod njih. Pitali su ga: Tata, gdje je mama?” prepričava Arif i plače. Plan je odvesti ih na Kosovo, a nakon sprovoda se vratiti u Njemačku.

Vozač iza sebe ostavio trojicu sinova

Među poginulima je i 46-godišnji Naser Sylmetaj, jedan od vozača autobusa. Iza sebe je ostavio trojicu sinova.

Direktor Deva Toursa na Facebooku se oprostio od Sylmetaja.

“Naser, bio si snažan čovjek, sjajan radnik i dobar prijatelj. Ostavio si nas sve s velikom tugom i uvijek ćeš nam nedostajati. Neka Bog ublaži bol tvojoj obitelji. Bio si posebna osoba i zauvijek ćemo te se sjećati”, napisao je.

Od preminulog vozača se porukom na Facebooku jučer oprostio sin Adhurim Sylmetajj.

“Ah, tata, bol je jako velika, tuga je jako velika. Onog dana kada sam te otpratio do autobusa, zagrlio sam te, ali premalo. Bog ti dao raj”, napisao je.

Poginuo otac dvoje djece, žena i sinovi preživjeli

Treća žrtva nesreće koja je identificirana je Sevdail Rrustemi, koji je putovao sa svojom ženom i dvojicom mladih sinova. Supruga i sinovi su preživjeli nesreću.

Brat preminulog kazao je da je za nesreću saznao od jednog od sinova. Kaže da ga je nazvao i rekao: “Imali smo nesreću, tata je mrtav.”

Poginula 18-godišnjakinja

Među žrtvama je, kako javlja portal sinjali.com, i 18-godišnja Anjez Bellanica. Njezina sestra je na Facebooku objavila dirljivu poruku.

“Ne mogu vjerovati da više nemam sestru. Jesi li mnogo patila? Anjez, što s našim planovima za budućnost, kako da živim bez tebe? Znaš da bez tebe ne mogu živjeti niti jedan dan.

Ti si moja duša. Počivaj u miru, anđele”, napisala je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.