Svjedočenje Ivana Turudića: Kapetan Dragan me tukao kao zarobljenika

ivan-trudic

Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, nakon prvog ročišta u procesu protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, ispred Županijskog suda u Splitu posvjedočio je novinarima o zlostavljanjima koje je doživio osobno od kapetana Dragana, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivan Turudić je bio hrvatski branitelj zatočen za vrijeme pripreme, odnosno izvedbe akcije “Žaoka” u kojoj je osvajana Glina, Kostajnica, Dvor na Uni i druga okolna mjesta.

“Jedan sam od onih koji je preživio direktan susret sa kapetanom Draganom u zapovjedno-obučnom centru Šamarica 1991. godine. Nakon maltretiranja od ostalih nazočnih četnika dolazi trenutak kada se kroz tu dvoranu prolama glas da dolazi kapetan Dragan. Mogu samo reći da se tu vidio autoritet kapetana Dragana, njegova vojna i politička moć, jer je nastao muk”, ispričao je Turudić.

Nakon toga je uslijedilo udaranje i psihičko maltretiranje te vrijeđanje, kaže Turudić, uz traženje “da se ubije ustašu”.

Turudić tvrdi da ga je kapetan Dragan osobno fizički zlostavljao snažnim udarcima ruku i nogu, a dodao je kako je “tešku narav pokazao i danas u sudnici, zanemaruje žrtvu i izruguje se sa svima nama koji smo prošli tu kalvariju”.

Osvrnuo se Turudić i na dio Vasiljkovićeve izjave u sudnici u kojoj je ustvrdio kako se nikad nijedan njegov zarobljenik nije požalio na tretman, tvrdnjom kako o kapetanu Draganu nikad nije čuo ni jednu lijepu riječ.

Turudić izričito tvrdi da je kapetan Dragan u ratno vrijeme imao moć i autoritet kojega danas na sudu negira.

Kazao je kako očekuje brzo suđenje i kratak postupak te maksimalnu kaznu za Vasiljkovića. Turudić nije svjedok u procesu protiv kapetana Dragana, ali je svjedok u brojnim drugim procesima.

“Prošlo je previše vremena, neka preuzmu odgovornost i krivnju i neka sve to završi”, poručuje Turudić.