Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skadarsko jezero

Svjedoci opisali detalje tragedije u kojoj se utopila tročlana porodica

kumburovic

Njih četvero i još četvero posjetitelja manastira Vranjina na ostrvu na Skadarskom jezeru čamcem su se vraćali k obali kada se dogodila tragedija

Trudnica Jana Kumburović, njen suprug Ratko i njihova 12-godišnja kćerka utopili su se jučer vraćajući se čamcem iz manastira Vranjina na Skadarskom jezeru.

Iz vode je izvučeno samo tijelo trudnice, a spasioci, mještani, vatrogasci i policija tragali su do sinoć za njenom kćerkom, suprugom i prijateljem koji se utopio dok im je pokušavao pomoći.

Potraga će biti nastavljena danas, kada će jezero pretraživati i ronioci, javlja Telegraf.

Njih četvero i još četvero posjetitelja manastira Vranjina na ostrvu na Skadarskom jezeru čamcem su se vraćali k obali kada se dogodila tragedija.

Svjedoci su ispričali kako je čamac potonuo, nakon čega je trudna majka prvo pokušala spasiti svoju 12-godišnju kćerku. Valovi su bili prejaki te su ih obje povukli pod vodu. Suprug je krenuo za njima, ali i on se utopio. Prijatelj porodice pokušao im je pomoći pruživši im dasku, ali stigao je val koji ga je poklopio. I on se na kraju utopio.

Njih četvoro i još četvoro posetilaca manastira Vranjina na ostrvu na Skadarskom jezeru, čamcem Mitropolije crnogorsko-primorske vraćali su se ka obali, a prevozio ih je iguman tog manastira Neofit.

Taj sveštenik sinoć oko 20 sati saslušavan je u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Prema saznanjima “Vijesti”, Kumburovići, Vujošević i još nekoliko porodica juče su bili gosti manastira Vranjina, gde je uz liturgiju proslavljan imendan igumana Neofita.

Radojica Rašović, koji je sa Kumburovićima, Vujoševićem, igumanom, Vanjom i Ljiljanom Rašović bio na čamcu, ispričao je “Vijestima” kako je došlo do nesreće, ali i da su prije njih sveštenici prebacili tri grupe ljudi.

– Mi smo bili posljednja grupa. Nas devetoro. Krenuli smo oko 14.30 sati iz manastira prema obali, da idemo kućama. Odjednom je došlo veliko nevrijeme, udarili su veliki talasi na jezeru i došla je velika nesreća. Čamac se potopio i čitava porodica se podavila – trudnica u četvrtom mjesecu trudnoće, njena kćerka, suprug i Darko Vujošević iz Kuča. Počeli smo da plivamo, ko može da se spasava. I oni su mogli da se spasu – otac i majka, ali su spasavali dijete i tako je došlo do nesreće. Tragedija. Baš teška i velika – rekao je Rašović.

On je ispričao da je, kada se čamac potopio, majka prva pokušala da spasi dijete, ali se nisu mogli izboriti sa talasima.

– Prvo je ona vidjela i uhvatila Ninu ispod ramena, pa su ih talasi poklopili, onda ju je malo izvukla, pa je dijete počelo ponovo da tone, onda ju je uhvatila za kosu i potonule su obje. Ratko je krenuo za njom, pa je i on počeo da se davi. Darko je krenuo da im pomogne, pružio im dasku, ali ga je talas poklopio i on se utopio… Nama je garderoba otežavala, bježali smo lijevo-desno prema obalama, nekako smo se spasili – ispričao je Rašović.

Dodao je da je njemu u tom trenutku falilo dva metra do obale i da je jedva izdržao, kao i ostali koji su bili na čamcu.

Navodno, kada su počeli talasi, ljudi koji su bili na čamcu uplašili su se i krenuli ka prednjem dijelu plovila.

Prema istim informacijama, sveštenik ih je molio da se vrate na svoja mjesta, ali se čamac ubrzo izvrnuo.

Jedan od jučerašnjih gostiju manastira Boban Mikulić, ispričao je “Vijestima” da su upravo gosti insistirali da se krene kućama.

– Bilo je veliko nevrijeme i onda smo molili igumana Neofita da nas prebaci, jer su neki od nas kasnili na posao. Jedan je morao u 16 sati da bude na poslu. Molili smo kaluđera da nas vozi Moračom, da ne zakasnimo, a on nam je govorio da su talasi veliki i da sačekamo. Nismo. Nas je prebacio prije grupe koja se izvrnula – kazao je Mikulić.

Rašović je dodao da je nesreću prijavio neko sa ostrva, ko je uočio da čamac gubi bitku sa talasima.

– Policija – Plovna i Interventna jedinica su odmah došli, kao i spasioci. I Hitna pomoć. Njima možemo da se zahvalimo u našoj nesreći, ali nažalost, tragedija je učinila svoje. Baš je teško. Sa vodom nismo smjeli da se igramo, krenuli smo i tako je bilo – kazao je on.