Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Ratkoviću potvrđena osmogodišnja kazna za silovanje u Višegradu

VUK-RATKOVIC-PRESUDA-6

Sud je potvrdio i dio kazne koji se odnosi na imovinskopravni zahtjev oštećene i naložio Ratkoviću da joj na ime nematerijalne štete isplati ukupno 35.000 maraka

Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Vuk Ratković osuđen na osam godina zatvora za višestruko silovanje jedne ženske osobe u Višegradu.

Protiv prvostepene presude žalbu je uložila Ratkovićeva Odbrana – zbog povreda krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivičnopravnoj sankciji i imovinskopravnom zahtjevu, kao i povrede Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda – koju je Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo.

Ratković, nekadašnji pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim da je u periodu između juna 1992. i januara 1993. godine tri puta silovao zaštićenu svjedokinju VR-1 u Višegradu.

Sud je potvrdio i dio kazne koji se odnosi na imovinskopravni zahtjev oštećene i naložio Ratkoviću da joj na ime nematerijalne štete isplati ukupno 35.000 maraka.

Ratkoviću se u drugom predmetu pred Sudom BiH sudi za zločin počinjen u Štrpcima kod Rudog.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.