Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska potjera za teroristima: Pronađeni Kalašnjikovi, pasoš štampan u Turskoj?

PARIS-cafe_3501091b

Nakon što su identificirali prvog napadača koji je izveo jedan od atentata u Parizu, istražitelji su fokusirali istragu na njegove suradnike i eventualne nalogodavce, a trag ih zasad vodi prema Grčkoj i Belgiji.

Šestorica osoba bliskih Omaru Ismailu Mostefaiju, francuskom bombašu samoubojici koji je identificiran kao jedan od napadača u dvorani Bataclan su u pritvoru, prije svega njegov otac i brat te bratova supruga. Otac i brat ubojice, koji je poginuo aktiviravši eksplozivni prsluk, ispitani su u subotu navečer, a policija je izvršila pretres u njihovim domovima u mjestima Romilly-sur-Seine i Bondoufle.

paris-belgium-2_3501164b

Omar Ismail Mostefai, 29-godišnji Francuz, identificran je zahvaljujući otisku prsta. Rođen u Courcouronnesu, u pariškom predgrađu, taj sitni delikvent koji je već nekoliko puta osuđivan za manje prijestupe, od 2010. je povezan s radikalnim islamom. Dosad nije imao nikakav “džihadistički dosje”.

Istražitelji su dan nakon napada pronašli također uz tijelo jednog samoubojice kod Stade de Francea sirijski pasoš koja pripada migrantu registriranom u Grčkoj.

Pasoš štampan u Turskoj?

Riječ je o osobi koja je s tom putovnicom prošla i kroz Hrvatsku, registrirana je u kampu Opatovac, no kako javlja CBS News, američki FBI vjeruje da bi se moglo raditi o lažnoj putnoj ispravi.

“Pasoš ne sadrži tačne brojke koje treba sadržavati, a ni slika se ne poklapa s imenom”, navodi jedan neimenovani dužnosnik za ovu američku televiziju.

U međuvremenu se pojavila informacija da je pasoš vjerovatno krivotvoren u Turskoj.

terorista-blic

Osim tog sirijskog traga, istražitelji su fokusirali istragu i na belgijski trag. Tri osobe uhapšene su u toj zemlji, a među njima i osoba koja je unajmila crni VW Polo viđen ispred Bataclana, dvorane u kojoj je poginulo 89 ljudi.

Drugo vozilo marke Seat koje je korišteno tokom napada u petak navečer na jedan bar i restoran, pronađeno je u Montreuilu u predgrađu Pariza, kazali su policijski izvori. U vozilu je otkriveno oružje, a pronađeni su i otisci prstiju koji bi mogli biti od velike pomoći istražiteljima.

Tri grupe napadača

Tri grupe napadača bile su uključene u napad na Pariz u petak navečer, u kojem je, po posljednjim podacima, ubijeno 129 ljudi, a 352 ih je ranjeno, objavio je pariški javni tužitelj Francois Molins.

“U ovoj fazi istrage možemo reći da iza ovog barbarskog čina stoje tri usklađene grupe terorista”, kazao je tužitelj novinarima. “Moramo otkriti odakle su došli i kako su se financirali”, rekao je Molins.

Napadača je bilo sedam, a ne osam kako je prije javljeno, i svi su bili naoružani kalašnjikovima i opasani eksplozivom.

CTy-4NKUcAEHSRC

U Francuskoj je od nedjelje trodnevna žalost. Muzeji su zatvoreni, nema tržnica na otvorenom tipičnih za nedjelju.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak će govoriti pred dva doma parlamenta što je politički čin koji se vrlo rijetko koristi.

Hollande je odlučio rasporediti 3.000 dodatnih vojnika tako da će ih od utorka na čitavom teritoriju biti deset hiljada.

Pronađeni Kalašnjikovi

Prema posljednjim informacijama, tri puške marke Kalašnjikov su pronađene u Seat Leonu u Montreuilu, u Saine-Saint-Denisu.

Ovo vozilo crne boje su koristili teroristi u toku pucnjave u petak navečer u X i XI arondismanu.

U subotu navečer tužilac Pariza je rekao da su teroristi bili naoružani ratnim automatskim oružjem, kalašnjikovima 7.62, različitog porijekla.