Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tedros Ghebreyesus

Svjetska zdravstvena organizacija: Nazire se kraj pandemije Covid-19

Ghebreyesus yt

Ovaj komentar je do sada najoptimističniji koji je WHO saopštio od kada su u martu 2020. godine proglasili pandemiju COVID-19

Svijet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju COVID-19, rekao je u srijedu generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pozivajući nacije da nastave sa svojim naporima protiv virusa koji je ubio skoro šest miliona ljudi.

“Još nije gotovo. Ali kraj se nazire”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Ova zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija objavila je prošle sedmice da je smrtnost od COVID-19 prošle sedmice bila je najmanja od marta 2020. godine.

Ovaj komentar je do sada najoptimističniji koji je WHO saopštio od kada su u martu 2020. godine proglasili pandemiju COVID-19.

Virus se pojavio u Kini 2019. godine, ubio je skoro 6,5 miliona ljudi, uznemirio globalnu ekonomiju i opteretio zdravstvene sisteme širom svijeta.

Pronalaskom vakcina i uvođenjem terapija pomoglo je da se zaustavi ozbiljnost bolesti.

Ipak, zemlje moraju pažljivo razmotriti svoje politike i ojačati ih za COVID-19 i buduće viruse, rekao je Tedros. Također je pozvao nacije da vakcinišu 100 posto svojih visokorizičnih grupa i da nastave sa testiranjima na korona virus.

WHO je također upozorio na mogućnost budućih talasa virusa, te su rekli da zemlje moraju održavati adekvatne zalihe medicinske opreme i zdravstvenih radnika.

“Očekujemo da će postojati budući talasi infekcija, potencijalno u različitim vremenskim tačkama širom svijeta uzrokovane različitim podvarijantama Omikrona ili čak različitim varijantama koje mogu izazvati zabrinutost”, rekla je viša epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

Slučajevi majmunskih boginja su također u opadanju, ali Tedros je pozvao zemlje da nastave sa borbom.

“Kao i kod COVID-19, ovo nije vrijeme za opuštanje ili spuštanje opreza.”

Od kada su prvi slučajevo korona virusa otkriveni u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. godine, virus se proširio širom svijeta. Od tada je zaraženo preko 272 miliona ljudi, a preminulo je 5,3 miliona ljudi.