Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski čelnici zabrinuti događajima u Turskoj: Jedinstvo i razboritost su imperativ

Istanbul coup AFP (1)

SAD vjeruje da je u Turskoj u toku pokušaj vojnog udara i da u ovome trenutku nije jasno tko pobjeđuje, kazali su izvori iz američke vlade.

Nedaleko turskog vrhovnog vojnog zapovjedništva u Ankari čuju se pucnjevi, gdje su angažirane obrambene snage, kaže izvor iz američke vlade.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je u petak da je u kontaktu s EU delegacijom u Ankari te je pozvala na smirivanje u Turskoj.

“U stalnom sam kontaktu s EU delegacijom u Ankari i Bruxellesu iz Mongolije”, tweetnula je Mogherini na rubu EU-azijskog summita. “Pozivam na suzdržanost i poštivanje demokratskih institucija”, dodala je.

I glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je na smirivanje situacije u Turskoj.

[yuzo_related]

“Glavni tajnik pažljivo prati zbivanja u Turskoj. Upoznat je sa izvješćima o pokušaju udara u toj zemlji. Ujedinjeni narodi traže da se razjasni situacija na tlu i pozivaju na smirivanje”, kazao je njegov glasnogovornik Farhan Haq.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da je vrlo zabrinut događajima u Turskoj, gdje vojska tvrdi da je preuzela vlast, a predsjednik države Recep Tayyip Erdogan da pokušaj udara neće uspjeti, prenosi HINA.

“Naše veleposlanstvo pažljivo prati situaciju. Britanci bi trebali pratiti web site ureda za vanjske poslove radi savjeta”, proučio je Johnson.

Iran je također izrazio duboku zabrinutost zbivanjima u Turskoj.

“Stabilnost, demokracija i sigurnost turskih građana su najvažniji. Jedinstvo i razboritost su imperativ”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javar Zarif na Twitteru.

Turski ministar za EU Omer Celik zatražio je od vojnika da ne slušaju naredbe frakcije koja provodi pokušaj vojnog udara.

“Nećemo predati ovu demokraciju do zadnjeg daha”, proučio je putem TV postaje NTV.