Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

godišnjica početka ruske agresije

Svjetski lideri i Zelenski odali počast na Gostomelu, mjestu prve velike bitke

gostomel zelenski

Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao da je “Putin bio siguran da može lako zauzeti strateške ciljeve kao što je ovaj aerodrom“

 Svjetski lideri danas su u Ukrajini, zajedno s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, odali počast na aerodromu Gostomel koji predstavlja mjesto prve velike bitke u ratu.

Na konferenciji za medije italijanska premijerka Giorgia Meloni opisala je aerodrom kao simbol neuspjeha Moskve i ukrajinskog ponosa.

-Herojski gestovi nekoliko ljudi promijenili su tok historije. Jedna od njih se dogodila ovdje 24. februara prije dvije godine – dodala je ona.

Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao da je “Putin bio siguran da može lako zauzeti strateške ciljeve kao što je ovaj aerodrom“.

– Ruske snage pokušale su brzo zauzeti aerodrom Gostomel… Stojeći danas ovdje, možete vidjeti da je Putin bio u krivu – dodao je on, prenosi BBC.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je ukrajinske trupe koje su branile zemlju u prvim danima invazije i zbunile očekivanja o njihovoj sposobnosti da zadrže ruske snage.

-Kijev je bio jak. Vaša hrabrost je stajala na putu Putinu. Nisi pobjegao niti se trgnuo. Mali kontingent ukrajinskih heroja držao je osvajača, boreći se do vašeg posljednjeg metka i posljednjeg daha – poručila je.

– Uspjeli ste da zaustavite napad Rusije na srce Ukrajine. Spasili ste svoju zemlju, spasili ste cijelu Evropu – dodala je Von der Leyen.

Belgijski premijer Alexander De Croo kazao je da su protekle dvije godine obilježile “razaranje, gubitak života…trauma i bol”, ali da su saveznici Ukrajine stajali “rame uz rame” s njenom vladom.

Ukrajinski predsjednik je također govorio iz Gostomela, kazavši da su prije dvije godine “ovdje naišli na neprijateljski desant s vatrom”, ali da dvije godine kasnije “ovdje dočekujemo naše prijatelje i partnere”.

-Postali smo 730 dana bliže pobjedi – kaže on i poručuje Ukrajincima da “nastave da se bore – sigurno ćete pobijediti”.

– Možete zapaliti avion, ali ne možete uništiti naš san. San sa kojim svako od nas zaspi i budi se 730 dana – kaže Zelenski i dodaje da će ubuduće “pored riječi Ukrajina uvijek stajati riječ “nezavisna“.