Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski lideri osudili napad u Parizu: Atak na čitavo čovječanstvo

pariz-napad00

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je potresena napadima u Parizu i izrazila sućut porodicama žrtava napada i solidarnost, prenijeli su njemački mediji.

“Duboko sam pogođena vijestima i fotografijama iz Pariza. Moje misli su u ovim trenucima su sa žrtvama očito terorističkog napada, članovima njihovih porodica, kao i svih ljudi u Parizu“, rekla je Merkel. Navela je i kako je savezna Vlada u Berlinu u kontaktu s francuskom Vladom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je duboku sućut zbog napada u Parizu i uputio riječi solidarnosti francuskom predsjedniku Hollandeu i čitavom francuskom narodu, potvrdio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Barack Obama, lider SAD-a, izjavio je da su napadi u Parizu “atak na čitavo čovječanstvo” i obećao kako će raditi zajedno s Francuskom na tome da odgovorni budu privedeni pravdi.

“Kadgod se ovakvi napadi dogode, uvijek smo mogli računati da će francuski narod biti uz nas. Oni su bili izuzetan partner u borbi protiv terorizma. Mi sada namjeravamo da budemo tu za njih na isti način”, rekao je Obama u izjavi povodom napada u Parizu.