Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski lideri u okupili se Antaliji na Samitu G20

obama-turska-samit g20

U Antaliji u Turskoj danas počinje Samit Lidera G20 koji će okupiti najviše zvaničnike 20 najrazvijenijih zemalja današnjice, kao i lidere zemalja zvanica i međunarodnih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dvodnevnom samitu, koji će biti održan u turističkom dragulju Antalije Beleku, okupit će se više od 10.000 učesnika, a dešavanja na samitu i njegovim marginama će pratiti 2.469 akreditiranih novinara.

Anadolu Agency je medijski domaćin zadužen za distribuciju materijala sa ovog eminentnog skupa.

Pored zemalja članica G20, na Samit u Antaliji su pozvani i lideri Azerbejdžana, Španije, Malezije, Senegala, Singapura, Zimbabvea kao i nekoliko važnih međunarodnih organizacija među kojima su i Ujedinjeni narodi.

Ovogodišnji Samit ima tri osnovne teme: „Uključenost, investicije i aplikacije“, a riječ je o temama koje zagovara Republika Turska kao domaćin Samita i predsjedatelj grupe G20.

Brojni sastanci na marginama Samita

U okviru dijaloga o pomenutim temama pokušat će se iznaći načini za intenziviranje dijaloga i saradnje razvijenih zemalja G20 sa zemljama u razvoju i manje razvijenim državama, jačanja uzajamnih investicija i implementacije dogovorenog.

Domaćin Samita, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, danas će ugostiti sve učesnike, od kojih je većina već stigla u Antaliju, na radnom ručku. Lideri će tu priliku iskoristiti za razgovor o pitanju razvoja i klimatskih promjena.

Erdogan će tokom dana na marginama Samita održati i niz bilateralnih sastanaka, a između ostalih, sastat će se sa američkim i ruskim kolegama Barackom Obamom i Vladimirom Putinom, kao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

putin-turska-samit g20

Na ovogodišnjem sastanku će biti održan i skup Žene G20 (W20), grupe koja je nedavno formirana na inicijativu Turske, a s ciljem konkretnije borbe za spolnu jednakopravnost u društvu.

Supruga turskog predsjednika Emine Erdogan će otvoriti prvi skup grupeW20 pod naslovom Panel o ženama izbjeglicama. Sve supruge predsjednika i premijera zemalja G20 večeras će se okupiti na radnoj večeri.

Nakon svečanog prijema kod turskog premijera Ahmeta Davutoglua, učesnici Samita će na radnoj večeri razgovarati o globalnim pitanjima terorizma i izbjeglica.

Drugog dana Samita lideri G20 će razgovarati o „jačanju otpornosti“ u kontekstu ekonomske i finansijske stabilnosti. Globalna pitanja poreskih nameta, brba protiv korupcije i reforme Međunarodnog monetarnog fonda su neke od podtema.

Razgovori o ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti

Tokom sutrašnjeg radnog ručka će biti razgovarano o pitanjima trgovine i energetike, a planirano je i usvajanje akcionog plana koji će konkretizirati neke od mjera.

Na kraju Samita će predsjednik Kine Xi Jinping predstaviti planove Kine kao novog predsjedatelja grupe i najaviti naredni samit u Pekingu.

Rezultate Samita u Antaliji će javnosti predstaviti turski predsjednik Erdogan na posebnoj konferenciji za novinare.

U Antaliju su već stigli lideri većine zemalja učesnica Samita, među kojima i američki predsjednik Obama, ruski predsjednik Putin, japanski premijer Shinzo Abe, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon.

Samit u Antaliji održava se dva dana nakon terorističkog napada u Parizu, u kojem je poginulo, prema dosadašnjim informacijama, 129 osoba, a na stotine je ranjenih. Zbog napada u francuskoj je proglašeno vanredno stanje i trodnevna žalost, a predsjednik Francois Hollande otkazao je dolazak na Samit G20.