Globus

Bivši predsjednik Srbije

Tadić: Katastrofalni propusti Vučića u Ujedinjenim narodima

29/09/2022
Foto: Screenshot

Boris Tadić smatra da "Vučić i njegov režim sve vrijeme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje"

Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić napravio katastrofalan propust tokom obraćanja u Ujedinjenim narodima (UN) jer nije jasno istaknuo da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u toj organizaciji.

“Ovo je bilo posebno bitno sada kada se ponovo podiže u međunarodnoj zajednici tema takozvanog modela dvije Njemačke, kao rešenje za Kosovo. Kada god se spomene taj model, mora se imati u vidu da su u to vrijeme obje Njemačke bile članice UN-a”, kazao je Tadić.

Prema njegovom riječima, teško je povjerovati da se radi o amaterskom propustu i takav propust mnogima u svijetu danas više sliči na namjerno otvorena vrata.

“U skladu sa svojim interesima, Albanci insistiraju na dijelu odgovora u kom se kaže da ‘nije kršenje međunarodnog prava’, a od dolaska Srpske napredne stranke na vlast Srbija propušta insistirati na tome da se istodobno ne kaže ni da jeste u skladu s međunarodnim pravom”, istaknuo je Tadić, prenosi Beta.

Tadić je naveo i da građani Srbije “u buci svakodnevnih laži” ne mogu čuti da Međunarodni sud “nikad nije donio odluku da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, već je upotrijebio igru riječi kako bi izbjegao odgovor na postavljeno pitanje”.

Tadić smatra da “Vučić i njegov režim sve vrijeme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.