Globus

predsjednica se pohvalila

Tajvan naručio od SAD-a unaprijeđene F-16 avione zbog rastuće prijetnje Kine

18/11/2021
Foto: Fena

Česte kineske i američke vojne vježbe u regiji izazvale su strah od sukoba izazvanog krizom oko Tajvana pod demokratskom vlašću, za koji Kina tvrdi da je njena teritorija

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen pohvalila je u četvrtak vojnu saradnju s Washingtonom kada je objavio narudžbu prvog borbene eskadrile lovaca F-16 nadograđenih uz američku pomoć kako bi se ojačala odbrana ostrva uslijed rastućih tenzija između Taipeia i Pekinga, javlja Reuters.

Česte kineske i američke vojne vježbe u regiji izazvale su strah od sukoba izazvanog krizom oko Tajvana pod demokratskom vlašću, za koji Kina tvrdi da je njena teritorija.

Tsai je na ceremoniji u zračnoj bazi u južnom tajvanskom gradu Chiayi na kojoj je predstavljena prva eskadrila najnaprednijih F-16 i F-16V aviona, rekla da je projekat pokazao čvrstu posvećenost partnerstvu između Tajvana i SAD-a.

– Vjerujem da će sve dok se držimo vrijednosti demokratije i slobode, biti više zemalja istomišljenika koje će stajati uz nas – rekla je ona, govoreći na istoj pozornici zajedno s najvišim američkim diplomatom na Tajvanu, Sandrom Oudkirk.

Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske veze s Tajvanom, ali su glavni međunarodni sponzor ostrva i dobavljač oružja, što izaziva konstantno negodovanje Pekinga.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.