Gilbert Dragon

Osumnjičeni za ubistvo predsjednika Haitija umro tokom transporta u bolnicu

FEcAHhmXwAIdSQV

Haićanska nacionalna policija saopćila je u augustu da je Dragon bio u kontaktu s ostalim osumnjičenima u noći Moiseovog ubistva 7. jula i da je učestvovao na sastancima na kojima je ono planirano

Osumnjičeni za ubistvo haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, u julu, preminuo je dok je prebacivan u bolnicu iz pritvora nakon što je pokazivao simtpome koronavirusa, saopćila je njegova supruga u srijedu.

Gilbert Dragon (52), bivši policijski komesar, umro je od srčanog udara, saopćila je Marie Leslie Noel, dodajući da je dvije sedmice pokušavala da ga prebaci u bolnicu da bude testiran na COVID-19.

– Konačno sam dobila odobrenje da ga prebacim u bolnicu u popodnevnim satima i on je preminuo na putu ka bolnici. Borila sam se dvije sedmice da ga prebacim – kazala je Noel.

Ministar unutrašnjih poslova Liszt Quitel nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Haićanska nacionalna policija saopćila je u augustu da je Dragon bio u kontaktu s ostalim osumnjičenima u noći Moiseovog ubistva 7. jula i da je učestvovao na sastancima na kojima je ono planirano.

Noel je kazala da je njen suprug nepravedno zatočen i da je spavao u njihovom domu u noći kada se ubistvo desilo. Dodala je da je došao da razgovara s istražiteljima po vlastitoj želji nkon što je čuo da policija traga za njim.

– S velikim nestrpljenjem očekujem suđenje jer želim vidjeti dokaz koji oni imaju – kazala je.

Haićanske vlasti uhapsile su više od 25 ljudi, među kojima i grupu kolumbijskih vojnih oficira, u vezi s istragom Moiseovog ubistva.

Turske vlasti uhapsile su osumnjičenog Samira Handala u Istanbulu, saopćio je haćanski ministar vanjskih poslova Claude Joseph u ponedjeljak, prenosi Retuers.