Taksisti blokirali centralni dio Rima

taksisti

Vozači taksija u Italiji šesti dan zaredom protestuju u svim većim gradovima, a danas su čak blokirali i saobraćaj u centralnom dijelu Rima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog ilegalnih prevoznika i aplikacije Uber, javlja Anadolu Agency (AA).

Bijes italijanskih taksista potaknula je vladina uredba o licenci za turističke automobile s vozačem (VTC) koja osigurava Uber, američka platforma za rezervacije.

Tako je nekoliko stotina taksista protestovalo danas u Rimu, nezadovoljni zbog konkurencije Ubera koju smatraju nelojalnom.

Taksisti koji su protestovali ispred zgrade Predstavničkog doma, gdje se raspravljalo o uredbi, u jednom momentu su se sukobili i sa pripadnicima policije.

Tom prilikom je nekoliko demonstranata zadobilo povrede u predjelu glave.

Demonstranti su bacali stolice, jaja i druge predmete na trgovine koje se nalaze u blizini mjesta protesta, dok je policija intervenisala upotrebom palica i vodenih topova.

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi je podržala proteste taksista, poručivši da se protivi nacrtu vladine uredbe.

Vozači taksija nisu zadovoljni zbog konkurencije onih koji licencu dobivaju u drugim italijanskim općinama, gdje su cijene puno niže, a zatim dolaze raditi u Rim i u druge velike gradove.

Taksisti su u ponedjeljak protestovali i u Milanu, a već nekoliko dana su blokirali jedan od glavnih trgova u Torinu.

Predstavnici taksista bi se danas trebali sastati s ministrom saobraćaja Grazianom Delriom kako bi razgovarali o ovom pitanju.