Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kasipović kritikovao retroaktivnu primjenu zakona

narodna skupstina rs – kasipovic

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je retroaktivna primjena zakona srušila pravosuđe BiH.

“O ovome sam govorio i pred međunarodnim zvaničnicima i imao velike neugodnosti. Pogrešnom primjenom zakona neko je dobio za 10 ili više godina zatvora nego što je trebalo”, rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu.

On kaže da se u BiH nastavlja sa političkim suđenjima i pita gdje se ovakvim radom može stići.

“Nikada se niko nije precizno odredio i rekao da su ljudi, retroaktivnom primjenom zakona, nezakonito osuđeni na nerazumne kazne, što je nevjerovatno. U svemu ovome nije riječ o neznanju, nažalost”, dodao je Kasipović.

Poslanici vladajuće većine i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske saglasni su da pravosuđe u BiH nije efikasno, da je neophodna njegova kvalitetna reforma i nedopustiva retroaktivna primjena zakona.

Oni su zatražili da naredni izvještaj o radu VSTS-a Narodnoj skupštini bude dostavljen na srpskom jeziku, a ne kao navedeni, koji je štampan na hrvatskom jeziku.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ za 2015. godinu u kome se navodi da su sprovedene mnoge aktivnosti u pravosuđu koje su kao rezultat imale poboljšanje rada sudova i tužilaštva u BiH.