Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Talačka kriza u Armeniji: Opozicionari zauzeli policijsku stanicu

armenija

Grupa armenskih opozicionara zauzela je bazu policijske patrole i inspekcije u Jerevanu, saopštila je jermenska Služba državne bezbednosti.

“Russia Today” navodi da je u incidentu jedna osoba ubijena, a jedna ranjena.

Naoružani muškarci traže oslobađanje opozicionara i bivšeg vojnog komandanta Jiraira Sefiliana, koji je uhapšen 20. juna, javlja Reuters, pozivajući se na armenske novinske agencije.

Armenske agencije izvještavaju i da naoružani ljudi traže ostavku predsjednika Serge Sarkisiana i tvrde da ima ranjenih u bazi policije.

Sefilian je, inače, jedan od učesnika u nagorno-karabaškom sukobu, a optužen je za organizovanje kriminalne grupe i nezakonito posjedovanje oružja.

“Danas je grupa naoružanih osoba upala na teritoriju armenske policijske patrole i inspekcije i, pod prijetnjom nasiljem, tamo drži kao taoce zarobljene ljude”, navodi se u saopštenju, a prenosi Tass.

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, opozicione pristalice šire lažne informacije putem medija i društvenih mreža da je počeo oružani ustanak i zauzimanje institucija.

Armenska služba bezbjednosti navodi da su u toku pregovori sa naoružanim osobama kako bi se one mirno predale armenskim vlastima.

U saopštenju se kaže i da vladina tijela normalno funkcionišu, dok policija obavlja svoj posao zaštite javnog reda i mira i pružanja bezbjednosti.

Policijski automobili, oklopna vozila i vojni kamioni u potpunosti su blokirali prilaze policijske baze koju su zauzeli opozicionari, na ulazu u četvrt Eerebuni iz centralnog dijela Yerevana.

Pres služba policije saopštila je ranije danas da je grupa opozicionara zauzela policijsku bazu i da traži ostavku vlasti.

Armenski policijski izvori tvrde da je u incidentu povrijeđeno nekoliko ljudi.

Pristalice opozicionara Sefilana objavili su da “namjeravaju da promijene situaciju u Armeniji” putem “oružanog ustanka”, navedeno je u saopštenju opozicione grupe.

“Već smo zauzeli jednu od osnovnih policijskih baza u Yerevanu i kontrolišemo četvrt Erebuni na jugu prijestolnice”, tvrde opozicionari, navodi ruska agencija.