Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Talibani napali aerodrom u Kandaharu, poginulo najmanje 46 osoba

kandahar aerodrom

Najmanje 46 osoba je poginulo u napadu talibanskih militanata koji je počeo sinoć u okolici aerodroma u Kandaharu na jugu Afganistana.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva odbrane Devlet Vaziri je za AA kazao da je grupa talibana sinoć izvela napad na aerodrom i okolna naselja u Kandaharu i da oružani sukobi između militanata i afganistanskih snaga sigurnosti i dalje traju.

„Do sada je u sukobima poginulo najmanje 46 osoba, među kojima 9 militanata. Ranjeno je najmanje 35 osoba. Među stradalim ima i civila“, kazao je Vaziri.

Grupa talibana je tokom sukoba, koji traju već 20 sati, zauzela zgradu jedne škole, odakle izvode napade na aerodrom na kojem su smještene vojne snage NATO-a i Afganistana.

Najmanje pet militanata su ušli u obližnje naselje i zarobili nekoliko civila, što dodatno otežava intervenciju afganistanskih snaga.

Aerodrom u Kandaharu je zatvoren i otkazani su svi letovi i aktivnosti na njemu.

Militantni talibanski pokret je preuzeo odgovornost za napade i tvrde da je u ubijeno najmanje 150 afganistanskih i američkih vojnika. Također tvrde da je uništeno najmanje 27 tenkova i nekoliko aviona na aerodromu.