Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od naredne godine zajedničko korištenje DKP-a BiH i Crne Gore

BiH

Igor Crnadak i Igor Lukšić

Igor Crnadak i Igor Lukšić, ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore nakon sastanka u Sarajevu istakli su da početkom naredne godine očekuju početak realizacije sporazuma o takozvanoj kolokaciji koji su dogovorile dvije države.

Osim praktičnih benificija i ušteda, dijeljenje prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništva širom svijeta, složili su se ministri ima i zadatak da prenese poruku o snažnoj saradnji BiH i Crne Gore.

“Upravo danas na Savjetu ministara BiH biće prijedlog koji je osnova za sporazum između Crne Gore i BIH o takozvanoj kolokaciji. Razgvori su u samom finišu i početkom naredne godije očekujemo definitivno potpisivanje sporazuma, čime ćemo krenuti u njegovu realizaciju. Pojedini protokoli i memorandumi odnosiće se na određene lokacije. Prva tema će biti London i to će biti prvo mjesto sa kojeg ćemo poslati poruku o našoj čvrstoj saradnji. Osim toga sporazum nam donosi praktičan set razloga koji se odnose na racionalizaciju obavljanja međunarodnih poslova dvije zemlje“, kazao je Crnadak.

Naglasio je kako su dogovorili i nastavak saradnje na polju evropskih integracija.

“U petak je za nas veoma važan dan jer će se u Briselu održati prva sjednica o stabilizaciji i prudruživanju BiH Evropskoj uniji. Nakon toga će perspektiva naše aplikacije za članstvo u EU biti mnogo jasnija. Kolega Lukšić će sutra učestvovati na sastanku Jadranske inicijative u Mostaru što će potvrditi naš zajednički rad na polju bezbjednosti kako bi ostali čvrsti i stabilni u borbi protiv terorizma“, naglasio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH iskoristio je priliku i Lukšiću uputio čestitku zbog poziva Crnoj Gori za punopravno članstvo u NATO, istakavši da su time ispunili ambicije za ovu godinu.

“Prijatno je biti ponovo u Sarajevu, a ova posjeta je potvrda naših odličnih odnosa. Bilateralne sastanke ne može ništa zamijeniti, jer je to prilika za sadržajne razgovore na svim poljima saradnje. Čestitao bi BiH na izvještaju o napretku što pokazuje ozbiljan rad i očekujem da će to uskoro dovesti do aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Nadam se da će se to uskoro desiti kako bi taj snažan impuls evropskih integracija ostavio trag na daljnu demokratizaciju Zapadnog Balkana”, naveo je Lukšić.

Istakao je da će sporazum o kolokaciji između BiH i Crne Gore značiti više od “dijeljena prostorija”.

“Tu praksu u svijetu primjenjuju samo skandinavske i zemlje Beneluxa, a ovim ćemo i mi potvrditi bliskost i nužnost povezivanja ne samo naše dvije zemlje, nego svih u regionu. Pokrenuto je niz projekata u saobraćaju, trgovini, turizmu i ostalim oblastima. Sve su to oblasti u kojima je prirodno da imamo saradnju. Ovu godinu smo počeli sa malim trzavicama u našim odnosima, ali je završavamo na najbolji mogući naččin čvrstom saradnjom, koja će, nadam se, u budućnosti biti još snažnija“, poručio je Lukšić.